Robin, vi kallar honom så, är säkerhetskonsult och jobbar på Sector Alarm. Det var han och två kollegor som gick runt på Svälthagen–området vid 21-tiden på trettondagen och knackade dörr. En kvinna fann situationen olustig, drog igen dörren och ringde polisen. NT skrev om händelsen som fick stort genomslag efter publicering både i tidningen och på hemsidan. Robin säger i nästa mening att han bara gör sitt jobb.

– Vi jobbar på eftermiddagar och kvällar när folk är hemma. Säljarna bokar besök till dagen efter eller om kunderna har tid så tar vi säljsamtalet direkt, berättar han.

På arbetsjackan finns en namnbricka med företagslogga, bild och personnummer. Förutom mössa med logga har även säkerhetskonsulterna ett företagspärm att visa upp.

– Jag förstår att det kan vara obehagligt att man knackar på sent om man är äldre eller ensamstående. Men det här är mitt jobb, att hjälpa folk att få mer trygghet, som jag försörjer mig på. Självklart ska inte människor känna obehag när vi kommer.

Efter notisen i NT har attityden hårdnat. Många verkar tro att säljarna är ute i oseriösa avsikter. Dels för att spana efter eventuella larm, dels kontrollera vad folk har hemma.

Robin igen:

– I söndags svor människor åt oss och bad oss försvinna. En del kontrollerar även registreringsplåten på bilen. Vi går ofta runt i bostadsområdena och tittar efter larmskyltar. Jag undviker att ringa på hos människor som redan har larm installerat.