Omkring 150 personer hade samlats för att protestera mot utvisningarna till Afghanistan. Bakom manifestationen stod bland annat Sabina Kadric i Finspång mot rasism och Anna Hellerstedt. Båda lärare, Sabina vid Nyhemsskolan och Anna vid Nya Bergska.

Bakgrunden är regeringens avtal med Afghanistan som innebär att tusentals afghaner kommer att skickas tillbaka till sitt hemland. Afghanistans regering har lovat att ta emot alla sina medborgare, även de som skickas ut ur Sverige med tvång.

Just nu finns det cirka 36 000 afghaner som väntar på beslut i det svenska asylsystemet. Om hälften av dem får avslag betyder det nya avtalet att 18 000 verkställigheter kommer att kunna genomföras.

Artikelbild

| Protest. –Jag står inte ut, vi måste säga ifrån. Sabina Kadric träffar som lärare många flyktingbarn.

”En stor framgång för Sverige”, säger migrationsminister Morgan Johansson.

– Hur kan det vara en framgång att skicka människor till ett land i brinnande krig, sade Shanga Aziz, en politiskt engagerad gymnasist som själv flytt från Kurdistan med sina föräldrar.

– Jag var två år när vi kom hit, sade 18-årige Shanga.

– Jag känner för dem. Deras historia liknar min. Jag vet vilka möjligheter som finns om man får stanna.

Artikelbild

| Tacksam. Moradi Mohammed Hossain hotas av utvisning men ville från sin rullstol tacka för allt stöd han fått.

För honom och för Anna och Sabina handlar det inte om siffror utan om människor, individer, alla med en historia.

– Vi träffar dem i skolan och känner deras oro. Det får inte vara så här att man kan skicka tillbaka människor till ett land i krig, ett land många av dem inte ens vistats i tidigare, säger Sabina.

Artikelbild

| Extra mamma. Ulrika Jeansson såg det som ett sätt att göra skillnad när familjen tog emot Zia Atai i sitt hem, där han nu bott i tio månader.

– Många har vuxit upp i Iran och andra länder, de har inget att komma hem till, sade Shanga.

Talarna var flera. Ulrika Jeansson har sedan tio månader 14-åriga Zia Atai boende i familjen.

Artikelbild

| Säg ifrån. Anna Hellerstedt, lärare vid Nya Bergska, var en av initiativtagarna till manifestationen på Bergslagstorget.

– För oss var det att göra skillnad, sade hon.

Per-Åke Andersson, god man till tre ensamkommande ungdomar.

Artikelbild

| Skarp fråga. Hur kan man skicka tillbaka människor till ett land där döden hälsar på, frågade Per-Åke Andersson, god man åt tre ensamkommande ungdomar.

– Hur kan man skicka tillbaka människor till ett samhälle där döden hela tiden hälsar på, där inget är heligt för terrorister, sade han bland annat.

Moradi Mohammed Hossain är en av de många som väntar på besked. Han bad att få säga något.

Artikelbild

| Protester. Skyltar med protester mot utvisningarna syntes runt om bland åhörarna.

– Vi kom till Sverige för att vi hört att landet stod för mänskliga rättigheter. Men i dag vill de skicka tillbaka mig till det land jag flydde ifrån. Mina barn frågar varför vi ska åka till det land där de dödat våra släktingar.

Efter talen fanns det möjlighet att skriva på protestlistor. På lördag hålls det demonstrationer i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö och många andra platser.