Nya idéer för vassare studievägledning

Kommunen förnyar studievägledningen där skolans ansvar tydliggörs.

Foto: JESSICA GOW / TT

Finspång2015-02-11 13:17

Tanken är framför allt att tidigt visa barn och ungdomar vilka jobb det finns att välja på i hemkommunen.

Marina Palm, studie- och yrkesvägledare, Grosvadsskolan och Nyhemsskolan:

– Uppdraget handlar om att grundskolans studie- och yrkesvägledare ska arbeta mer i de lägre årskurserna tillsammans med skolans personal för att visa på vikten av tidig vägledning. Det kan vara inför valet av moderna språk som görs redan i slutet av årskurs fem och vilka konsekvenser valet har på högskolan/universitetet. Det kan också vara ett studiebesök på bondgården då man förutom att titta på djuren även pratar om vad bonden behöver för kunskap och utbildning.

Barnens perspektiv vidgas när man i ett och samma studiebesök får in ett yrke och vad man bör kunna för att få jobb.

– När ungdomarna går i nian så bör de känna till de flesta branscher och även ha fått följa med anställd i yrket. Dagens ungdomar har en svag bild av vem de är, bristande självkänsla och vet heller inte allt vad de kan välja på. Tonåringarna går tillbaka i att välja mer som sina föräldrar eller syskon mer än att se till vad de själva skulle bli bra på, säger hon.

Christina Björnelf, coach på Nya Bergska, arbetar med ungdomar mellan 16-20 år på Introduktionsprogrammet (IM) som rymmer 120 elever. De allra flesta har invandrarbakgrund. Hon förklarar att motivationen till att plugga hänger samman med att eleverna vet vad de vill göra i framtiden. Hon lyfter fram att det blir bekymmer när elever inte förstår den sociala biten – till exempel att umgås under kafferaster och luncher – av ett yrke. Idag behöver många ungdomar öva mycket mer på social träning. Arbetsförmedlingens yrkesfilmer är ett gott exempel på bra arbetsmaterial när eleverna väl ska välja yrke.

– Vi kan göra mycket mer för att förbereda ungdomarna för hur det är på ett jobb. Majoriteten klarar det. Men för dem som har det svårt blir det lite svårare. Allt handlar inte om betyg och föräldrarna har ett stort ansvar för att förbereda sina barn för ett jobb. Ute på en praktikplats är det viktigt att komma i tid, att orka hålla ut hela arbetsdagen, respektera reglerna för mobiltelefoner och att höra av sig till praktikplatsen vid förhinder. Just mobiler är ett jätteproblem, säger Christina Björnelf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om