I efterhand har man kunnat konstatera att Ragnar Engeström kan ha varit en av Sveriges mest notoriska tjuvar. Det tog över 30 år innan han avslöjades.
Som antikvarie vid Riksantikvarieämbetet var han på Gotland en högt ansedd man som stod utanför alla misstankar. Bakom den masken kunde han stjäla från kyrkor, museer, slott med mera.
Men sin första stöld begick han som 14-åring när han stal mynt från Kungliga Myntkabinettet värda cirka fem miljoner i dagens penningvärde. Då var han för ung för att straffas.
I onsdags besökte författaren Carl Johan Gardell Rejmyre för att vid en författarafton berätta om sin bok "Fallet Engeström – Mannen som plundrade det svenska kulturarvet". Carl Johan Gardell är historiker, journalist och författare. I cirka tre år arbetade han och kollegan Stefan Simander med att läsa tusentals protokoll och intervjua över 100 personer för att kunna ge en bild av Engeström.
Det var i slutet på 1990-talet som Ragnar Engeströms värld började rasa samman. 1998 erkände han att han från en skola i Visby stulit Isaac Newtons klassiska verk Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, från 1687, då värd upp mot en miljon kronor. Boken såldes på auktion i London och köptes av en svensk och spårades av en tillfällighet tillbaka till Visby och kunde kopplas till Engeström. 1999 dömdes han till ett års fängelse.
Då hade redan det första fingerade inbrottet vid Regnaholm inträffat. Möbler, tavlor och antikviteter för miljoner försvann 1997. Ragnar Engeström fick ut 1,2 miljoner kronor på försäkringen (som han senare fick betala tillbaka).
Ragnar Engeström hade kommit i kontakt med Regnaholm 1988 i samband med att han träffade sin fru. 2000 bosatte sig Ragnar med sin hustru i en flygel på Regnaholm. I september samma år inträffade nästa inbrott och 2001 ytterligare ett.
När stöldgods hittades i ett förråd som tillhörde Ragnar Engeström nystades hela härvan upp.
Husrannsakan både vid Regnaholm, i Rejmyre och i Visby avslöjade mängder av tjuvgömmor, bland annat ett par dolda rum bakom falska väggar. Även efter domen gjordes nya fynd.
Polisen hittade också gods från tre stölder ur kyrkor under hösten 2001. Två av de drabbade kyrkorna var Stora Malms kyrka och Floda kyrka utanför Katrineholm. Det bytet värderades till totalt omkring en miljon kronor. Det totala värdet av det funna stöldgodset handlade om flera miljoner kronor. Vid rättegången framkom också att Ragnar Engeström förstört antika möbler genom att såga och hugga sönder dem. En antik ljuskrona värd ett sexsiffrigt belopp dumpades i havet i Sankt Anna. Det enligt en medåtalad som friades vid rättegången, liksom Ragnar Engeströms hustru.
Processen drog ut på tiden, men den 11 oktober 2004 dömdes Ragnar Engeström av tingsrätten i Norrköping till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för grov stöld och grovt bedrägeri. Vid en rättspsykiatrisk undersökning konstaterades att han led av manodepressivitet. Han hade under åren flera psykiska sammanbrott och var flera gånger intagen på sjukhus.
Ragnar Engeström dog 2008, 62 år gammal.
Ett 80-tal besökare hade kommit till författarkvällen. De flesta sannolikt med någon relation eller minne av Ragnar Engeström.
– Vi bodde granne med honom i Rejmyre några år. Han betraktades som en kuf, säger Gunilla Sandberg och Peder Nyström.