– Det är kul att rida, säger Gunbritt Stenberg, efter en halvtimme på hästryggen i den härliga höstnaturen.
Med en del av pengarna från Odd Fellow köpte Ryttarkamraterna i Finspång hästen Star i början av 2015.
– Min målsättning var att hitta en häst som funktionshandikappade kunde rida på, den vi hade innan var pensionsmässig. Det är inte helt lätt att hitta en lämplig häst till det här ändamålet när många vill avla fram nya världsstjärnor hela tiden. Ofta är de hästarna ganska stirriga, säger ridskolechefen Cecilia Christensen.
I Västergötland fanns det en lugn vallack vid namn Star som passade perfekt.
– Han är lugn, trygg, snäll, nästan sävlig, berättar Cecilia med ett leende.
Gunbritt Stenberg tar sig upp på Star och snart bär det iväg.
– Vi märker på de funktionsnedsatta att efter en kort stund så känner de av hästens lugn och harmoni, förklarar Cecilia Christensen.
Ett bevis på Stars lämplighet visas nästan direkt, när en hund med matte plötsligt dyker upp i direkt närhet av häst och ryttare.
Star noterar lite lagom intresserat hundens närvaro och fortsätter gå framåt.
– De enda gångerna vi inte kan rida utomhus är när det blåser riktigt mycket. Vinden påverkar hästarna och de kan bli oroliga, då håller vi oss inomhus istället, säger Cecilia.
Fyra till sex personer med funktionsnedsättning rider på Star varje vecka.
– Det finns några som har blivit så duktiga ryttare att de kan galoppera, berättar ridskolechefen.
På plats i stallet finns också Stig Jonsson och Bertil Haglund från Odd Fellow-orden Logen nummer 144 Aurora Finspång, som är det fullständiga namnet på den sammanslutningen. Förra året skänktes en stor summa pengar till Ryttarkamraterna och Finspångskanonerna i samband med logens 50-årsfirande.
– Roligt att se att de pengar vi skänkt kommer till så här pass bra användning. Tanken är att pengarna ska göra något gott i närområdet i vårt samhälle och så har också varit fallet, poängterar Stig Jonsson.
För de pengar som finns kvar så ska en ramp byggas som kan ta emot rullstolsburna, samt en del andra justeringar i stallet. Ett projekt som ska vara färdigställt under 2016.
– Vi har också tankar på att ta hit personer som drabbats av hjärnblödning och låta dem rida. Det finns forskning som visar att det kan hjälpa till i läkningsprocessen, säger Cecilia Christensen.