– Det är en sammanställning över vad världens ledande forskare i klimatfrågor har kommit fram till vad som måste göras för att vi fortsatt ska ha en värld att leva i. Lyssnar de på oss och genomför det vi föreslår så blir det dessutom på sikt en bättre värld än vad vi har, berättar Johan Rockström för NT dagen innan avresan till Paris.
Alternativet låter inte lockande. Mer än två graders global uppvärmning gör att jorden mer eller mindre kollapsar enligt Rockström.
– Två grader är en absolut smärtgräns. Passerar vi två grader så sätts processer igång som gör att den globala uppvärmningen kan studsa upp till fyra och vidare till sex grader väldigt snabbt. Det innebär fler naturkatastrofer, att de fattiga länderna drabbas ännu hårdare, vissa varma områden kan inte befolkas, vi får oerhörda flyktingströmmar, livsmedelsförsörjningen förändras och kan sättas ur spel, poolerna riskerar att försvinna. Sammanfattningsvis kan man säga att förutsättningarna för mänskligt liv hotas, förklarar Johan Rockström och fortsätter:
– Om världen inte lyckas enas om att minska utsläppen nu kan det vara för sent. 2015 är ett ödesår för klimatet. Det går inte att vänta längre, det är nu eller aldrig. Att det händer radikala saker de närmaste fem–tio åren är superviktigt för jordens framtid, poängterar Johan Rockström med eftertryck.
Han har arbetat med klimatfrågor i 25 år och är både orolig och optimistisk på samma gång.
– Det har aldrig funnits så goda skäl till djup oro, samtidigt som jag aldrig har varit så hoppfull som jag är just nu. Det är en paradoxernas tid.
Hur menar du?
– Om ingenting görs så är jorden på väg mot en katastrof. Samtidigt så ses sådana som jag inte som miljömuppar längre. De flesta, för att inte säga alla, statschefer till näringslivets toppar tar klimathotet på allvar och förstår att något måste göras. Viljan till förändring finns mycket mer av idag, än för bara tio år sedan. Fler och fler förstår att det är sista ronden. Bara de tre-fyra senaste åren har innovationstakten med olika lösningar gått svindlande snabbt. Inför klimatmötet i Köpenhamn 2009 kunde jag inte säga att det var möjligt med en snabb omställning till en fossilfri ekonomi som levererar både ekonomi och välfärd. Vi forskare blev förlöjligade om vi sa att lösningen är vind och sol. Det blir vi inte längre.
Det som har hänt med tekniken, politiken och ekonomin under bara de allra senaste åren har helt förändrat förutsättningarna för en miljömässig hållbar utveckling.
– Förut handlade omställningen om att försaka. Nu är det precis tvärtom. Att bygga en fossilfri värld är lika mycket high-tech som genteknik och rymdforskning. Det blåser nya vindar, hållbarhet är inne och hett på ett annat sätt än tidigare.
2015 har beskrivits som ett superår för klimat-och utvecklingsfrågor. Tre stora FN-konferenser, med klimatmötet som nu pågår i Paris som final. Rockström säger att det kan vara sista chansen att stoppa den globala uppvärmningen.
– Den väg vi är på väg mot idag har enligt IPCC (FN:s klimatpanel) en tioprocentig sannolikhet att nå en global temperaturökning på sex grader. Tio procent kan låta lite, men det är en makalöst hög sannolikhet för en total oacceptabel framtid. Det är samma sak som att acceptera 1 500 flygkrascher varje dag.
För att den globala uppvärmningen inte ska öka till två grader eller mer så anser många forskare att användningen av kol och olja måste upphöra helt till år 2050.
– Så är det. När det gäller kol så finns det redan idag alternativa energikällor som kan ersätta kolet. Det är också det viktigaste att kolproduktionen i världen upphör så fort det bara går. När det gäller oljan så är det mer problematiskt eftersom den betyder så mycket för företag och den enskilda individen, men det finns alternativa lösningar även där. Det krävs oerhörda summor för att ställa om. Enligt en uträkning så handlar det om en triljon dollar per år för att transformera om samhället från olja och kol till förnybara energikällor.
Vad tror du då att klimatmötet i Paris kommer att ge?
– Det är oerhört positivt att 170 länder deltar och är villiga att förhandla om ett gemensamt avtal. Bara det är en stor, stor framgång. Självklart vill jag att allt vi forskare föreslår ska gå igenom, men det kanske är naivt att tro. Blir det ett startskott för något nytt och mer hållbart så är mycket vunnet. När löftena i många länder börjar bli i nivån av utsläppningsminskningar på 40 procent till 2013, så skickar det så tydliga signaler att vi är på väg mot ett systemskifte. Nu är det vind, sol, biomassa, vatten och innovationer i ny teknik som gäller. Den fossila eran framstår som en återvändsgränd, det gör att jag, och många med mig, tror att Paris kommer att lyckas.
Hur ska den globala mobiliseringen i klimatfrågor se ut rent praktiskt?
– Jag kan inte se annat än att länderna måste lämna ifrån sig en del av sin beslutanderätt till en planetär institutionell förvaltning. Det finns bara en institution som är global och det är FN. Vi har en globaliserad ekonomi, kommunikationssystem och säkerhetspolitik. Varför skulle det inte fungera inom klimat och miljö? frågar sig Johan Rockström inför sitt livs viktigaste uppdrag.
Att övertyga världens makthavare om vilken väg de ska ta för att rädda världen.