Butiken stänger efter 48 år i centrum

Efter 48 år i Finspångs centrum stänger Stigs Cykel & Fritid verksamheten i slutet av veckan.

Ola Lundqvists förhoppning är att kunna starta upp en egen cykelbutik, där han i huvudsak skulle ägna sig åt reparationer.

Ola Lundqvists förhoppning är att kunna starta upp en egen cykelbutik, där han i huvudsak skulle ägna sig åt reparationer.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-11-27 10:00

I april avled Finspångsprofilen Stig Gustavsson. Han var verksam i cykelbranschen i 66 år och arbetade tills han var över 80 år. 1971 öppnade han Stigs Cykel och Fritid på Snippen och blev kvar på platsen i 25 år innan flyttlasset gick till lokalerna på Bergslagsvägen i Finspång.

Men efter 48 år stänger verksamheten 30 november.

Varför stängs cykelbutiken?

– Stigs familj är inte intresserad av att driva företag. Jag har skött verksamheten under sommaren och hösten, men de här lokalerna är alldeles för stora, säger Ola Lundqvist, som jobbat på Stigs Cykel & Fritid i över åtta år.

Det har under en tid varit utförsäljning av cyklar, utrustning och tillbehör, vilket innebär att det inte finns mycket kvar i de 380 kvadratmeter stora lokalerna.

– Jag har letat lokaler och har tittat på en del tänkbara lokaler vid Skäggebyvägen, men helst skulle jag vilja hitta något centralt. Jag blir arbetslös nu, men hoppas på att kunna starta upp något eget nästa år, säger Ola Lundqvist.

Stig Gustavsson var en välkänd profil, som alltid fanns på plats i butiken.

– Han var endast borta från jobbet några dagar under alla år. Han drabbades av cancer, men fortsatte att jobba. Vi pratades vid i telefon nästan varje dag mot slutet.

Hur har det varit att jobba utan Stig?

– I början var det så mycket jobb, så jag inte hann känna efter. Under hösten sänds tv-serien "Vår tid är nu", som Stig gillade så mycket. Då tänker jag mycket på Stig, påpekar Ola Lundqvist.

Har du några speciella minnen?

– Alla hans historier. Han deltog i tio Vätternrundor och lika många maratonlopp. Många av loppen var han ledsagare åt en blind kille. Vi åkte ofta på speedway, bland annat till VM i Målilla, men även till Kumla, Motala och Norrköping. Det här är den bästa arbetsplatsen jag har jobbat på. Det var aldrig några problem. Stig var alltid tillmötesgående, ingenting var omöjligt.

Med ett undantag finns nu ingen cykelbutik i Finspång. Hur ser du på det?

– Att det finns ett stort behov och underlag för två cykelbutiker i kommunen. Jag får frågor varje dag om vad som ska ske. Min förhoppning är att starta en egen cykelbutik i vår. I en sån verksamhet skulle jag mestadels ägna mig åt reparationer, service och underhåll, men även ha ett grundutbud av standardcyklar. Cyklar, både till herrar och damer, plus eventuellt ta hem premiumcyklar efter önskemål, konstaterar Ola Lundqvist.

Stigs Cykel & Fritid stänger verksamheten efter att ha funnits i centrala Finspång i hela 48 år.
Stigs Cykel & Fritid stänger verksamheten efter att ha funnits i centrala Finspång i hela 48 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!