Varslet påverkas inte av miljardaffären

Gränges har köpt polska Aluminium Konin för 2,3 miljarder kronor som ses som ett komplement till verksamheten i Finspång.

"Köpet betyder mycket för koncernen, men påverkar inte verksamheten i Finspång", konstaterar Jörgen Abrahamsson, Europachef, Gränges.

"Köpet betyder mycket för koncernen, men påverkar inte verksamheten i Finspång", konstaterar Jörgen Abrahamsson, Europachef, Gränges.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-11-30 14:00

Aluminiumtillverkaren Gränges, med verksamhet i Finspång, köper Aluminium Konin i Polen. Aluminium Konin är en tillverkare av valsad aluminium. Förvärvet beräknas bidra positivt till Gränges vinst inom tolv månader efter slutförd affär, enligt bolaget.

Vad betyder det här köpet för verksamheten i Finspång?

– Det betyder i princip ingenting för verksamheten i Finspång, utan blir ett komplement. Verksamheterna i Finspång respektive Polen ska drivas som två separata enheter. Däremot betyder det mycket för Gränges som koncern, säger Jörgen Abrahamsson, Europachef, Gränges i Finspång.

Förvärvet anses stärka deras position på flera olika marknader och öka Gränges närvaro i Europa.

– Vi får tillgång till mer marknadssegment, får en utökad kapacitet och kan ta oss in på andra områden inom fordonsindustrin. Vi får tillgång till andra marknader och kan bli större i Europa.

Gränges i Finspång varslade 22 tjänstemän om uppsägning i mitten av oktober. Kan det här köpet förändra något när det gäller dessa pågående förhandlingar?

– Nej, ingenting. Vi har sagt att förhandlingarna ska vara klara runt månadsskiftet november–december, konstaterar Jörgen Abrahamsson.

Gränges planerar i samband med förvärvet att genomföra en nyemission med företrädesrätt för befintliga ägare på totalt omkring två miljarder kronor. Syftet är att upprätthålla Gränges finansiella styrka och det nya kapitalet kan även delvis komma att användas till framtida tillväxtinvesteringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!