Uppdaterad 8.29

Strax efter klockan 01.00 kallades både räddningstjänsten och polis till Grundläggaregatan i Hageby med anledning av ett larm om brand. På plats kunde det konstateras att det rörde sig om en fullt utvecklad brand i moskén som är under uppbyggnad. 

- Det brann rätt kraftigt när patrullen anlände, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland. 

Artikelbild

När första släckbilen kom till platsen så begärde räddningsledaren förstärkning. Totalt arbetade 14 brandmän från två stationer med att släcka branden. 

Till en början befarade man att hela moskébygget skulle brinna ner till grunden. Vid klockan 03.45 hade räddningstjänsten dock lyckats släcka branden. 

- Delar av bygget är räddat men det rör sig om jättestora skador, både rök- och vattenskador, säger Stefan Hagdahl.

Enligt Norrköpings Islamiska Center var det de baracker som skulle komma att bli moskén som drabbades av branden.

Vid ankomsten hittades flera brandhärdar men vad som orsakat branden är ännu oklart. 

- Vi har spärrat av platsen och inväntar den tekniska undersökningen, säger Johan Holgersson, länsvakthavande polisbefäl.

Inga personer uppges ha kommit till skada.

- Det var med stor sorg nyheten nådde styrelsen i Norrköpings Islamiska Center under natten att det påbörjade moskébygget på Grundläggaregatan i Hageby hade satts i brand, skriver Norrköpings Islamiska Center i ett pressmeddelande tidigt på fredagsmorgonen.

- En direkt oro och rädsla över den rådande situationen samt den framtida säkerheten för barnfamiljer, kvinnor och män i alla åldrar kändes. Vi hoppas att denna händelse uppklaras snarast så att projektet kan fortskridas, skriver de vidare.

Polisen har rubricerat händelsen som skadegörelse genom brand. Under fredagsförmiddagen kommer en teknisk undersökning att göras på platsen.