En kvinna som flyttade till Linköping för att studera hade väldigt svårt att hitta en bostad och gick därför med på ett muntligt andrahandskontrakt till en lägenhet i staden. Dock fick hon svårt att betala hyran, eftersom hon inte fick rätt till något bostadsbidrag i och med att hon inte hade något riktigt kontrakt. Det skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Kvinnan kontaktade därför Hyresgästföreningen för att be om hjälp att bo kvar. Enligt Hyresgästföreningen kan man som hyresgäst kräva att få ett skriftligt hyresavtal, men som boende i andra hand är det svårare att ställa krav, eftersom man då kan riskera uppsägning.

– Att hyra i andra hand är alltid ganska osäkert. Man kan bli uppsagd om förstahandshyresgästen till exempel vill flytta tillbaka, eller säger upp sitt kontrakt och liknande. Man har dessutom ingen rätt att överta något förstahandskontrakt, vilket vissa ibland tror, säger Hyresgästföreningens ärendehandläggare Lena Andersson.

Hyresgästföreningen kontaktade ändå hyresvärden och det visade sig att personen som stod på förstahandskontraktet planerade att flytta och att lägenheten skulle bli ledig. Hyresvärden gick därför med på att ge kvinnan ett skriftligt förstahandskontrakt.

– Hyresgästen blev jätteglad över att få bo kvar och slippa stressen det innebär att leta bostad hela tiden. Jag är extra glad över att kunna hjälpa hyresgästen, det är sällan vi kan göra något i sådana fall, säger Lena Andersson.