Det var i en hage efter Vreta klosters golfklubb, på vägen mellan Ljungsbro och Tjällmo och norr om Roxen, som fåren attackerades. Gården Högsätter hör till Stjärnorps socken.

– Jag såg det på torsdagskvällen, hur en tacka låg i hagen. Det visade sig att tre lamm också hade dödats. De låg utspridda här och där, berättar en ledsen Katarina Niemi.

Tillsammans med Jerker Adolfsson har hon 80 tackar och 160 lamm. Därtill köttdjur, dikor med kalvar.

Artikelbild

| Den här läsarbilden togs vid 19.30-tiden i fredags i Normlösa. Om det är samma varg som den som rivit får i Stjärnorp är oklart.

Länsstyrelsens besiktningsman johan Falk kunde på plats under fredagen konstatera att det handlade om just varg, utifrån skadorna på djurens halsar och de djupa betten.

– Efter förra attacken, 2007, satte vi upp rovdjursstängsel på flera sträckor. Men med så många djur blir det alldeles för dyrt att ha det kring varenda hage, trots att man får bidrag via länsstyrelsen, menar Katarina Niemi, som tycker att stängslen borde subventioneras med mycket större summor.

Hon har den förra vargattacken i färskt minne.

– Den gången hade vargen sprättat upp buken på två tackor, så brutalt att de ofödda lammungarna ramlade ut. Fem djur fick avlivas på grund av de svåra skadorna.

I trakten har även lodjur ökat markant, enligt Katarina Niemi.

– Länsstyrelsens personal talade om att det skulle vara en "stor hund" som bitit djuren över ryggen, men ändrade sig. Dessutom har vi inga stora lösspringande hundar i trakten.

Många i Stjärnorp håller nu sina djur under extra uppsikt. Händelsen har snabbt spridit sig och vaksamheten ökat i samma takt.

– Det är bra med många ögon. Jag vet jägare som är oroliga för sina hundar inför jakten.

Hennes egna känslor inför vargen är tudelade.

– Om den sköter sig tycker jag att den ska få vara, men om den kommer närmare gårdarna, tar allt fler tamdjur och skrämmer människor måste den bort.

– När den dessutom skadar och dödar utan att äta upp, känns det extra sorgligt och onödigt, säger Katarina.