På söndagen var det nationell insamling till Fritidsbanken. I Klockaretorpet invigs den 7 oktober den hittills enda Fritidsbanken i länet.I Norrköping är det kommunen (Kultur/Fritid), Östergötlands idrottsförbund, Norrköpings idrottsförbund och Hyresbostäder som står bakom Fritidsbanken.

– Det finns 39 Fritidsbanker i hela landet, berättar Kristin Lönnqvist, distriktsidrottschef vid Östergötlands Idrottsförbund. Vem som helst, som är i behov av sport- eller fritidsutrustning, kan låna den gratis under två veckor. Man behöver inte vara skriven på orten där Fritidsbanken finns.

Exempelvis kan flytväst lånas inför en båttur och den som vill prova på golf kan gratis låna klubbor och bollar. I Klockaretorpet fick man in många skidor, men även hjälmar och golfutrustning för att nämna något.

Artikelbild

| Utlåningsskidor. Kristin Lönnqvist ( t v) och Marie-Louise Elebring, Östergötlands Idrottsförbund i skidförrådet. Allmänheten har skänkt många skidor för utlåning.

Kristin Lönnqvist tror inte Fritidsbanken konkurrerar ut sportbutikerna:

– Tvärtom: Blir man intresserad, så köper man utrustning, säger hon. Initiativet till Fritidsbanken togs 2013 av diakonen Carina Haak i Deje, Värmland.