- I Thailand har varje by ett tempel och vi lever nära munkarna. Därför är det viktigt för oss som bor i Sverige att det finns även här, säger Nit Jansson som är en av dem som jobbat för detta.

Buddhister i flera länder har skänkt pengar för att deras trosfränder i Norrköping med omnejd ska få en plats att utöva sin tro. Det kallas för ett tempel, men har formen av ett hus.

Det är det faktum att en ledare, en "Phrakru" bor någonstans som avgör om det är ett tempel. Phawana Wurasitthi bodde tidigare i Linköping. Då räknades hans lägenhet som ett tempel, men han är glad över att ha fått ett större, värdigare tempel i dag.

Artikelbild

"Alla är välkomna"
Här ska Phrakru Phawana Wurasitthi bo tillsammans med tre andra munkar och ta emot dem som vill komma dit. Oavsett om det handlar om att be eller lära sig thailändska.

- Alla är välkomna, men det handlar om att göra tron mer tillgänglig för thailändarena, berättar han.

Wutti Osotsni hjälper till i templet och får agera tolk åt ledaren, som kan lite svenska men helst pratar sitt modersmål.

Cirka 200 personer från olika städer, exempelvis Örebro och Västerås, kom till Norrköping för att delta i invigningsceremonin som ägde rum på gräsmattan utanför huset. De lämnade gåvor i form av pengar, mat, toalettpapper och annat. Med tanke på vädret var det tur att besökarna satt under en presenning

- Vi lagade mat för 200, men det räckte inte. Vi blev tvungna att laga mer. Det kom mer folk än vi trodde, trots regnet, säger Nit Jansson.

Det som firades under ceremonin, förutom invigandet, var Buddha Jayanthi. Enligt religionen är det i år 2 600 år sedan Siddharta Gautama upplystes. Blev Buddha. Det var allt inte bara i Östergötland det var glada miner, enligt Phrakru Phawana Wurasitthi.

- Det är en jätteviktig dag för alla buddhister.