På lördag går den 27:e Kulturnatten av stapeln i Norrköping och besökarna erbjuds ett fullspäckat smörgåsbord av upplevelser från hundratals kulturarrangörer.

De senaste åren har mellan 35 000-50 000 besökare kommit till Kulturnatten och man räknar med liknande siffror på lördag.

- Det är ju väldigt väderberoende, men vi har så många arrangemang i år så det kanske blir ännu mer, säger Hannah Gruffman, kommunens projketledare för Kulturnatten.

Artikelbild

Närmre 500 olika arrangemang kommer det att bli, från förmiddagen till långt in på natten. Bland annat kan man lyssna på djembotrummor på Fair Trade Shoppen, se en interaktiv ljusinstallation på fasaden till restaurang Enoteket, gå en historisk vandring i Gamla stan med före detta stadsantikvarien, prova på meditation i Hedvigs prästgård eller lyssna på SON-konsert med tv-spelmusik. Vare sig man bara vill vara åhörare/åskådare eller delta själv finns mängder med arrangemang av alla de slag.

- Det känns som att det är en väldigt bra blandning av saker i år, och det gillar jag. Det är både återkommande saker och lite nya. En cool grej är till exempel att Norrköpingsborna har fått önska låtar som man kommer att spela på klockorna i Rådhuset, säger Hannah Gruffman.

Hon tipsar även om det globla tältet på Holmentorget som är unikt för i år.

- Och så kommer det vara mycket dans ute på stan i år. Det är roligt när det händer saker utomhus.

Vilket innehåll det blir på Kulturnatten är helt beroende på arrangörerna. Kommunen är i stort sett bara med och samordnar och marknadsför evenemanget.

Arrangörerna gör sina grejer på eget bevåg.

Exakt hur många punkter som finns med i årets program har hon inte räknat, men det är i alla fall fler än förra året då det var cirka 400.

- Vi har fått utöka programmet och korta ner texterna en del så det är fler punkter i år. Sen är det ju inte allt som står med i programmet heller. En del kommer på på fredagskvällen att de vill göra något och vara med så det blir säkert närmre 500 arrangemang totalt, säger Hannah Gruffman.

 

Klicka här för att se programmet.