Labradortiken Vilja yr runt i lägenheten med svansen glatt viftande. Vägglösen vet ännu inte att hon kan vara deras fiende nummer ett.

Det går alldeles utmärkt att lära hundar att spåra vägglöss och i Norrköping finns den ettåriga labradortik som snart är redo att utföra uppdrag för saneringsföretag.

– Vägglössen breder ut sig allt mer och med en tränad hund kan man snabbt spåra dem i lägenheter, hotellrum, sovvagnar eller var man nu tror att de finns, säger Tina Krulle Ringfoss, ägare till Vilja som driver Norrköpings hundcenter. Jag har kontakt med ett saneringsföretag som är intresserat av våra tjänster och som snart ska ta med oss ut på uppdrag och sen är vi redo att börja jobba mer inom det här området.

Artikelbild

Träning i olika miljöer

Tina går och hämtar sin labrador och Vilja visar hur hunden på knappt en minut nosar fram undangömda vägglöss och får en lekfull belöning när hon lyckas. Norrköpings hundcenter har kontakt med ett laboratorium i Lund som forskar på vägglöss och försöker hämta hem så mycket kunskap som finns även från resten av Europa.

– Det är viktigt att vi tränar på olika stammar av vägglöss, förklarar Ute Rüegg, som samarbetar med Tina och tränar sina hundar Isone och Sina i samma arbetssätt. De är också viktigt att lära hunden att prestera i olika typer av miljöer.

Leker fram tekniken

Artikelbild

Valpen Sina får prova på att nosa sig fram mellan olika burkar och matte visar tydligt med belöning vilken av burkarna som är rätt burk. Det är än så länge mest en lek men Sina kommer snabbt att lära sig tekniken och de två hundägarna ser stora utvecklingsmöjligheter.

– Såvitt vi vet finns det ännu inga sökhundar för vägglöss i Sverige så visst kan det här bli stort, tror Tina Krulle Ringfoss. Vi kan samarbeta med exempelvis saneringsföretag vid den här typen av uppdrag och det kan bli lika självklart att ta hunden till hjälp för att leta vägglöss som det idag är när vi hjälper tull och polis att söka efter narkotika.