– Ren misär. 2014 i Norrköping, säger Karin Jonsson.

Hon vet att det finns människor i Norrköping som bor tio personer i en liten etta. Hon har sett bilder på golv fyllda av madrasser. En trångboddhet som gör att om en blir sjuk blir alla sjuka, tänker hon. För de som kommer nya till Norrköping är det ibland vad som finns.

– Vad är det för liv vi ger människor, undrar hon och konstaterar att det finns barn som bor så.

Artikelbild

Så bostadsbyggandet är en av de allra viktigast frågorna för kommunen de kommande åren, tycker hon. Skola och jobb är andra.

I den allmänna skoldebatten syns inte Centerpartiet så mycket.

– Men skolan var en av partiets grundfrågor från början – att alla skulle kunna gå i skolan.

Nu pratar Karin Jonsson om småskolor på landsbygden som inte alla kan få försvinna och om lärarkompetens på till exempel Vikbolandsskolan.

Artikelbild

– Vi har föreslagit att man ska se om det är möjligt att på något sätt kompensera skolor dit lärare har lång restid.

I förra valet fick Centerpartiet i Norrköping fler röster än Vänsterpartiet, men ändå ett mandat mindre i kommunfullmäktige. Det avgjordes av hur rösterna fördelade sig i valkretsarna. Karin Jonsson minns att hennes parti hade liknande otur också i valet 2006.

Artikelbild

Precis som i många andra kommuner har Norrköpingsväljarna haft större förtroende för partiet i kommunvalet än riksdagsvalet och resultatet i olika valdistrikt skiljer sig väldigt mycket åt. Mer än för andra småpartier.

– Vi är ett landsbygdsparti från början. Det är där vi har våra rötter och vår väljarbas, säger Karin Jonsson.

Artikelbild

Efter åtta år som oppositionsråd har Karin Jonsson siktet inställt på maktskifte i Norrköping

Det finns valdistrikt inne i stan där partiet inte ens fick en procent av rösterna i förra valet och det finns distrikt, till exempel på Vikbolandet är siffran ligger runt 25 procent.

Hennes mål i årets val är sju mandat i fullmäktige mot dagens fyra. En av de fyra, Håkan Thornell, har lämnat partiet och ställer i år upp på Socialdemokraternas lista i stället.

– Det kanske är lika många som tycker att han är en pajas som det är som tycker att det är bra att han rör om. Vi kan vinna eller förlora på att han lämnat oss, men det är så det är.

Under den här mandatperioden har Centerpartiet i Norrköping drivit klassiska centerfrågor, tycker hon. Det har varit miljö, företagande, utveckling i ytterområdena. Och så värnandet av åkermarken.

På senaste fullmäktige gick hon upp i talarstolen och var emot att kommunen skulle köpa gården Stora Trostad där det i framtiden kan bli aktuellt att bygga bostäder på en del av marken. Hon läste högt ur tidigare fullmäktigebeslut om att värna åkermarken. Hennes partikamrater och några miljöpartister höll med, men en överväldigande majoritet gjorde det inte.

Har åkermark blivit en ickefråga?

– Det känns lite så, säger hon och tycker att det är oroande.

Bredband till hela landet är en annan klassisk centerfråga. Där fick partiet med sig fullmäktige på mera pengar till kommunal utbyggnad och Karin Jonsson fick leda arbetet.

– Det hör inte till vanligheten att en oppositionspolitiker får sådant förtroende.

Att försöka få Trafikverket att förbättra färjetrafiken till och från Vikbolandet är en annan centermotion som nyligen fått fullmäktiges stöd.

På gång är ett förslag om att försöka decentralisera kommunala kontor till exempelvis Skärblacka, Krokek, Kimstad och Vikbolandet.

– Allt behöver inte ligga i Norrköping.

Utlokaliseringen skulle skapa jobb på andra platser i kommunen och ge lediga lokaler i Norrköping som kanske kan användas till bostäder är tanken.

– Jag tror att det skulle ha ett stort symbolvärde.

Förra året oroade hon sig för sitt parti och dess möjligheter att få tillräckligt mycket väljarstöd för att bli kvar i riksdagen. Debatten om idéprogrammet, där fri invandring och månggifte fanns med från början, spårade ur, tyckte hon.

– Det blev pannkaka av alltihop.

Nu har den debatten lagt sig och de senaste opinionssiffrorna tycker hon ser lite bättre ut.

Hon beskriver Centerpartiet som ett litet parti i en stor Alliansregering. Det är klart att allt partiet vill inte går igenom. I Norrköping sitter Alliansen och Centerpartiet dessutom i opposition. Det är inte så lätt att visa sin politik då. Hon vet att det finns de som är missnöjda.

– Men om man säger att Centern lämnat landsbygden så undrar jag vad andra partier har gjort då.

Hon tycker själv att hon tillhör partiets värdekonservativa gren, partiets kärnväljare. Hon beskriver dem som liberala och öppna. Efter en liten stunds värkande – hon har svårt att tänka sig att stödja något annat parti än just Centerpartiet– säger hon att om Centerpartiet inte funnits skulle det nog bli Kristdemokraterna för hennes del.

– De har mycket som är bra, men jag tycker inte om den religiösa biten.

Vad menar du då?

– Till exempel synen på homosexuella och familjesynen som ibland är lite naiv och gammaldags.

Vilket eller vilka partier kan du absolut inte tänka dig att samregera Norrköping med?

– Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, blir det snabba svaret.

Att ett regimskifte är vad Norrköping behöver är hon förstås helt övertygad om. Självklart hoppas hon att Centerpartiet tillsammans med de tre andra Allianspartierna, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna, får ta över. Vad valresultatet ger för möjligheter vet ingen. På en rak fråga stänger hon först inte dörren helt till exempelvis Socialdemokraterna.

– Men i en annan gruppering än Alliansen skulle ett litet parti som Centerpartiet försvinna. Då är det bättre att vara i opposition, säger hon sedan.