Totalt hann 926 kubikmeter rinna ut innan läckan upptäcktes och kunde åtgärdas. Glan är som bekant dricksvattentäkt för Norrköpingsborna och har därför status av vattenskyddsområde med särskilda restriktioner just för att något sådant här inte ska inträffa. Nu har miljökontoret, som ser mycket allvarligt på händelsen, fått resultatet av de utredningar och mätningar, som gjorts efter utsläppet, från Norrköping Vatten och Avfall AB. Och det visar sig att råvattnet vid Borgs vattenverk inte påverkades av utsläppet. Man har tagit prover både på parasiter och e-coli och koliforma bakterier. Inga onormala värden kunde påvisas i det vatten som nådde Glan.
Men fortfarande betraktas det som allvarligt att ingen upptäckte tidigare att en läcka uppstått. Det var vid grävarbeten den 13 december förra året som en så kallad tryckspillsledning mellan Tallebo och Eksund grävdes av. Först den första april upptäcktes läckan i samband med att man rensade ledningen med en så kallad polly-pig. När piggen inte kom fram på andra sidan förstod man att något var fel. Avloppsvattnet hade då bräddat i över tre och en halv månad via ett dike och Norsån ut i Glan.
Och även om inga direkt skadliga bakterier och parasiter kunde upptäckas i råvattnet späddes övergödningen av Glan på. 389 kg syreförbrukande ämnen släpptes ut liksom 5,7 kilo fosfor och 61 kg kväve.
Norrköping Vatten och Avfall föreslår nu flera förebyggande åtgärder för att misstaget inte ska inträffa igen. Man ska undersöka om kontrollen av pumpstatistiken kan förbättras och om man ska genomföra en mer systematisk kontroll av tryckspillsledningar inom vattenskyddsområdet.