Thomas Möller

Möllers motorblogg

Är privatleasing modellen?

Norrköping Nästa alla bilmärken går nu att privatleasa. På kort tid har det blivit oerhört populärt för privata bilägare.

Jag såg en siffra från årsskiftet som visade att 34 procent av den nya bilar som registreras på privatpersoner var privatleasing. Och det verkar bara öka.

Vad är då fördelen med privatlesasing? Fram för allt är det att man vet vad man har för kostnad för sin bil varje månad och att man kan hålla sig med en relativt ny bil hela tiden.

Nackdelen är väl att man inte äger bilen själv och då inte kan gör vad man vill med den. Dessutom finns det en begränsning för hur många mil man får köra per år utan att det kostar extra. 

Hur som helst är det bra att det kommit ett bra alternativ för privatpersoner att kunna åka nya bilar till rimliga kostnader. Dessutom kommer det att finnas gott om begagnade tre år gamla bilar som bara gått ca 4500 mil ute på marknaden då leasingkontrakten går ut.

VIDEO: Se miniatyr V8:an varva upp

Norrköping Stora motorer har alltid lockat mig och andra motorentusiaster. Men frågan är om inte små, det vill säga jätte-små, motorer lockar ännu mer.

I USA, vart annars, finns det många skickliga motorbyggare som bygger extremt små, körbara, V8-motorer. De är fullt körbara och extremt välbyggda.

Kolla in videon här nedan och håll med: Det är inte alltid storleken som är viktigast....

Passa på att vaxa bilen nu

Norrköping Efter vintern är det ofta som det ligger kvar beläggningar av gammal salt på bilarnas karosser. Passa på nu när den första vårvärmen kommer och gör en storrengörning av bilen.

Använd bra avfettningsmedel så att all smuts verkligen förvinner. Efter det är det bara att tvätta bilen grundligt.

Passa sedan på att vaxa bilen. Det tar inte så lång tid, moderna bilvaxer är lätt att applicera och gnugg in. Fördelen med ett göra det så här års är att det inte så varmt nu. Man ska aldrig vaxa bilen i direkt solljus eftersom plåten blir varm.

En vaxad blir är lätt att hålla ren. Nu när pollensäsongen står för dörren är det extra viktigt. Blir bilen full med gult pollen är det bara att spola av med en slang om den är nyvaxad. Bilvaxet gör även att alla insekter i fronten blir betydligt lättare att få bort.

 

Dags för dragracing på Bråvalla igen

Norrköping Snart är det dags för dragaracing på Bråvalla igen. Lördagen 13 maj arrangerar RaceGruppen Norrköping körning på de fina landningsbanorna på forna F13.

Verkligen kul att det finns entusiaster som sliter hårt och gör detta möjligt. Hatten av för er!!!!

Det blir körning med både bilar och motorcyklar under hela dagen och publik kommer mot en mindre avgift att släppas in.

Har ni aldrig var i och sett dragracing live så är detta ett ypperligt tillfälle att se det på nära håll. Kul att se lite lokala fordon göra upp om vem som är snabbast.

Redan nu står det också klart att det blir ytterligare ett tillfälle med dragracing på Bråvalla. Samma upplägg även då, 9 september.

Anarki på cykelbanorna

Norrköping Allt fler verkar ta cykeln till och från arbetet. Norrköping har valt att satsa på att underlätta för cyklisterna genom fina cykelbanor över i stort sett hela staden.

Men man slås ofta över hur illa många fotgängare respekterar cykelbanorna. Ofta är trottoaren delad i mitten med ett vitt streck och sedan tydligt markerad med antingen en cykel eller en fotgängaren. Men det respekteras lite si och så.

Som cyklist får man ständig ta hänsyn till fotgängare som går i cykelbanan. Även om man man plingar lite så är det inte alltid det hjälper då många går med musik i hörlurar.

Vid mitt senaste besök i Stockholm så slogs jag av skillanden. Där går nästan ingen i cykelbanan, där har de flesta lärt sig att respektare cykelbanan. Där kör även många cyklister i ett högt tempo vilket gör att det lätt kan hända rejäla olyckor om man är på fel plats.

Har du tips på hur man ska samsas bättre på cykel- och gångbanorna? Mejla mig på: thomas.moller@nt.se

 

NT:s motorreporter Thomas Möller är sjukt intresserad av motorer.

Här skrivs om allt som rör sig eller bara låter.
Thomas kör en Kawasaki ZX-10R på lediga stunder.