Transportstyrelsen har till exempel polisanmält sajten trafikenheten.se, som ger sken av att samarbeta med myndigheten. Sajten erbjuder sig att, mot betalning, ordna med körkortstillstånd och registreringsskyltar – tjänster som är mer eller mindre gratis för den som vänder sig direkt till Transportstyrelsen.
– Vi tycker inte riktigt om att de, när man läser deras villkor, formulerar sig som att de har samarbete med Transportstyrelsen, vilket inte stämmer, säger Christofer Kärrdahl, verksamhetsledare för enheten Fordon hos Transportstyrelsen i Örebro.
– Vi vill att en åklagare ser efter om det är förenligt med svensk lag att agera på det här viset, säger han och berättar att personer bakom sajten har hotat att anmäla Transportstyrelsen till Justitieombudsmannen (JO). Detta för att myndigheten hade polisanmält sajten.
Transportstyrelsen har även försökt förmå sökmotorn Google att ta bort trafikenheten.se som annonsör.
– När man googlar på exempelvis "körkortstillstånd" eller "avställning av fordon" kommer Trafikenheten först upp, eftersom de betalda sökorden kommer högst upp, säger Christofer Kärrdahl.
En boende i Åby berättar för redaktionen att hans bror upptäckte en annons på nätet för trafikenheten.se.
– Han betalade företaget 560 kronor för nya registreringsskyltar. Dessutom fick han en faktura från Transportstyrelsen på själva skyltarna, säger han.
Fakturan från Transportstyrelsen var på en mindre summa.
– Vi tar 90 kronor per skylt, säger Christofer Kärrdahl på myndigheten.
När Transportstyrelsen började spåra trafikenheten.se upptäckte man att det bakom sajten fanns ett misstänkt påhittat företag med brevlådeadress i Stockholm, IT Online. Det går inte att spåra IT Online, eftersom det inte finns något organisationsnummer eller någon annan adress.
– Vi har svårt att få veta vilka som ligger bakom. Vi har bara en mejladress och ett namn, säger Christofer Kärrdahl.
Konsumentverket har också haft problem med en webbsida, konsumentenheten.se, som ger intryck att ha med myndigheten att göra. Mannen bakom den webbplatsen har av Konsumentverket stämts vid Patent- och marknadsdomstolen, eftersom webbplatsen ger intryck av att vara en myndighet och dessutom tar betalt för tjänster.
Konsumentenheten.se har dessutom, liksom Konsumentverket, en varningslista. Där slår man tillbaka och varnar själva – för den riktiga myndigheten.
– Den listan har haft Konsumentverket som första varning, säger Carolina Andersson, processråd hos Konsumentombudsmannen.
Men Konsumentverket vet vilka det är som luras:
– Vi har möjlighet att kolla vilka som står bakom olika domännamn, så vi vet vilka personer som finns bakom Konsumentenheten och Trafikenheten. Det är två olika privatpersoner. Det finns inga bolag, säger Carolina Andersson, som också nämner att man inte har funnit några kopplingar mellan de här personerna och sajterna.
På de aktuella sajterna saknas nästan helt kontaktuppgifter. Däremot kan man skriva frågor genom ett formulär. När vi lämnar en förfrågan på trafikenheten.se och ber om en kommentar, så blir vi kontaktade av en företrädare för sajten som avböjer att svara på våra frågor.
Vi har också utan framgång sökt den man som förestår konsumentenheten.se och tillsynsmyndigheten.se.