Bristen på florister växer

Intresset för floristutbildningen på gymnasienivå sjunker. Himmelstalundsgymnasiet hade inga nya elever i årskurs ett när skolan började i augusti och nu varnar branschen för brist på florister.

Banbyte. Sofia Dellve tänkte om efter gymnasiet och utbildar sig till florist nu istället.

Banbyte. Sofia Dellve tänkte om efter gymnasiet och utbildar sig till florist nu istället.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2017-10-04 19:28

Videon är inte längre tillgänglig

I dagarna pågår mässan Elmia Garden i Jönköping där florister och blomsterhandlare träffas för att diskutera framtidens utmaningar. Den svaga återväxten står högt på dagordningen och bristen på florister i hela landet har ventilerats. Norrköping och Himmelstalundsgymnasiet är inget undantag. Antalet elever på gymnasiets hantverksprogram med floristinriktning har stadigt gått nedåt.

– Nu har vi totalt sju elever i tvåan och trean, säger floristläraren Malin Frisk. Ingen i årskurs ett. Utbildningen var mycket populär fram till den nya gymnasiereformen, Gy11, trädde i kraft. Då gick vi från 32 till åtta elever. Den utvecklingen har fortsatt. Vi hoppas på bättre rekrytering till nästa höst.

Samtidigt är det betydligt bättre snurr på den parallella vuxenutbildningen för florister. Där har Himmelstalundsgymnasiet 24 elever som läser under tre terminer. En av dem är Sofia Dellve som är inne på sin tredje termin.

– Jag läste samhäll och media på gymnasiet men insåg sedan att det inte var något för mig, berättar hon. Samtidigt har jag alltid gillat blommor och växter och insåg plötsligt att det är någonting man kan jobba med. Därför flyttade jag hit. Nu känns det bra, jag har hittat rätt och det är skönt att man kan ändra sig.

Under senare år har ett antal floristutbildningar avvecklats runt om i Sverige, men Malin Frisk och hennes kollega Hanna Skoog känner ingen oro för att Himmelstalundsgymnasiets floristutbildning ska gå samma öde till mötes.

– Det är kanske inte så trendigt att läsa på hantverksprogrammen just nu, funderar Hanna Skoog. Det drabbar fler utbildningar än vår. Å andra sidan är chansen att få jobb direkt efter utbildningen väldigt stor eftersom det utbildas så få florister. Men för branschen i stort är det naturligtvis oroväckande att så få unga vill utbilda sig i yrket. Vi är jätteglada att vi har vuxenutbildningen. Den är väldigt värdefull när blomsterbutikerna ropar efter personal.

Mikael Sörensson från Floristernas yrkesråd ledde en paneldiskussion under Elmia Garden där utbildningsläget vetilerades.

– Det är den allmänna trenden, säger han. Man inte ska ha ett ”riktigt” yrke utan helst sitta vid en dator. Bilden av en florist är att det är hårt arbete.

Floristerna själva lyfter hellre fram yrkes andra egenskaper – kreativitet med färg och form.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om