Det är ovanligt tyst på Borgsmoskolan, denna första dag på påsklovet. När klockan börjar närma sig tio på måndagsförmiddagen strömmar dock eleverna till klassrummen. Här har 12 medlemmar i skolans personalstyrka erbjudit sig att hjälpa till och jobba extra under påsklovets extraundervisning som hålls måndag och tisdag, fyra timmar varje dag.

– Jag brukar försöka jobba något lov i alla fall under läsåret, säger NO-läraren Karin Österberg.

Hon konstaterar att lovskolan är ett bra tillfälle för eleverna att komma ikapp.

Artikelbild

| Mer hjälp. Maryamo (till vänster) och Ayan, gillar lovskolan. Man får mycket gjort, och mer hjälp de här dagarna, konstaterar de.

– En vanlig skolvecka ges inte mycket tillfälle att jobba ifatt. Visst finns det läxhjälp en gång i veckan, men det är ju efter skoltid också, då är man naturligt nog ganska trött. Här har eleverna totalt åtta timmar att jobba på, då hinner man ganska mycket, säger Karin Österberg.

Hon finns på plats för att assistera i NO-ämnena, matematik och även lite SO. Inför lovskolan har varje elev fått tydliga instruktioner om vilka moment de behöver göra för att ro hem det betyg de strävar efter. I färgglada mappar står tydliga instruktioner till varje elev.

– Elever som bara har smågrejer kvar kan komma hit några timmar på morgonen och göra ifrån sig, känna att ”nu kan jag gå och hem och ta lov, jag har mitt under kontroll”, säger Hans Sandberg, rektor på Borgsmoskolan.

Liksom flera andra skolor i Norrköpings kommun har Borgsmoskolan valt att införa lovskola för att hjälpa eleverna att höja sina betyg. Detta trots att Borgsmoskolan vid decemberbetygen ifjol konstaterades ha bättre resultat än på många år.

Artikelbild

| Jobbar extra. No-läraren Karin Österberg jobbar extra på lovet. Hon ser lovskolan som ett jättebra tillfälle för eleverna att komma ikapp.

– Det har utgått ett tydligt uppdrag till alla skolor i kommunen att skolresultaten för årskurs nio måste öka. Vi har fått fria händer om hur vi ska lösa detta, men har väldigt täta uppföljningar med Utbildningskontoret, säger Hans Sandberg.

Maryamo i klass 9B och Ayan i 9C tillhör skaran om 59 elever på Borgsmoskolan som har nappat på skolans erbjudande om lovskola.

– Det är jätteskönt, vi får jättemycket gjort de här dagarna, säger tjejerna.

När NT tittar förbi arbetar Maryamo med att skriva en novell, och Ayan tar igen ett NO-prov som hon har missat när hon var sjuk.

– Man får mer hjälp än vanligt de här dagarna, säger de.