När räddningstjänsten kom till förskolan på Slåttergatan i Eneby var elden redan släckt. Då trodde räddningstjänsten att personen som hämtade pulversläckaren från Ica hann släcka branden före deras ankomst. Men Mattias Carmhagen, personen som hämtade släckaren från Ica, hörde av sig till oss.

– Jag var i närheten när jag såg lågor och hörde en person skrika "hämta släckare". Och när jag kom tillbaka med släckaren hade han redan släckt elden. Jag vill att alla ska veta att det är han som är den riktiga hjälten, säger Mattias Carmhagen.

TV: Här går Räddningstjänsten in på vinden

Artikelbild

| Erik Ståhl, den riktiga hjälten som släckte elden under taket på förskolan i Eneby.

Personen som lyckades släcka elden var Erik Ståhl som också bor i Eneby. Han klättrade upp på taket och gick in via en vindslucka.

– Jag var på väg hem tillsammans med min kompis Andreas Månzen när vi först såg rök från förskolan. Sedan gick vi runt och kollade. Då såg vi att det brann under taket. Vi hörde också några ungdomar där på taket som vi frågade vad de gjorde, berättar Erik Ståhl.

Men Erik Ståhl och hans kompis Andreas hade inte tid för något samtal.

– Det verkade som att elden snabbt blev allt större. Då skrek jag att någon ska hämta brandsläckare och sprang upp på taket. Det var kartong och papper som brann på vinden. Vi trampade på elden och försökte släcka den även med händerna. Till slut slocknade den, säger Erik Ståhl.

Känner du ungdomar som fanns där?

– Nej. De smygrökte kanske på vinden. Jag vet inte vad de gjorde där uppe och hur det blev så. Jag vet att ungdomar i trakten inte har någonstans att vara på kvällarna men det är ingen ursäkt för att tända eld ovanför ett dagis. Var skulle barnen vara om deras dagis brann ner, säger Erik Ståhl.