Videon är inte längre tillgänglig
Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, skiner som en sol när han och Trafikverkets regionchef Einar Schuch undertecknar en avsiktsförklaring, där flera delar av infrastrukturpusslet för Norrköping finns med.
– Utan tvekan en av de viktigaste dagarna i mitt kommunalrådsliv, säger Lars Stjernkvist efteråt.
Han pratar om hur planerna kan börja konkretiseras, om ekonomisk utveckling, flera jobb.
– Det här möjliggör investeringar för utveckling, och insatsen för kommunen blir dessutom något lägre än vi tidigare räknat med. Och det vet vi ju alla att vi har stora behov inom andra områden.
Einar Schuch pratar om Norrköping som ett viktigt regionnav för järnväg, väg och hamn.
– Avsiktsförklaringen skapar bra förutsättningar för att hålla tidplanen för byggstart av Ostlänken.
Det är tre år sedan som den förra regeringen gav klartecken för bygget av Ostlänken, höghastighetsjärnvägen mellan Järna och Linköping. Arbetet med järnvägsplaner för bland annat Norrköping har just startat.
Målet är byggstart 2017.
Det är inte bara ett nytt järnvägsspår och Resecentrumm som ska byggas, utan en rad förändringar krävs för att få bästa nyttan av den nya järnvägen. Det är ett gigantiskt pussel som underlättas om saker kan göras i rätt ordning.
Redan tidigare har Trafikverket och kommunen en överenskommelse om Kardonbanan. Genom undertecknandet ändras den så att Trafikverket övertar ansvaret för planering och byggandet och dessutom en större del av kostnaden än tidigare överenskommet.
– Det är viktigt för oss att få ett rationellt byggande, säger Fredrik Brokvist, långsiktig planerare på Trafikverket, som förklaring.
För att Ostlänken ska få plats måste Trafikverket flytta godsbangården från Norrköping ut på Malmölandet. Det finns redan en färdig detaljplan, men Trafikverkets utredning är inte klar ännu.
Kardonbanan har funnits med i kommunens planer i åratal, men ekonomin har hindrat. Avsiktsförklaringen löser den knuten, även om en del planerande och beslutande återstår innan spaden kan sättas i marken.
Kommunen har länge önskat ett yttre godsspår, nordväst om stan, för att slippa godstrafik i innerstan och vill gärna se det klart innan Ostlänksbygget kommer hit.
Det skulle påverka dimensioneringen av Ostlänken genom staden, underlätta själva Ostlänksbygget och dessutom minska bullerproblemet i stan.
Trafikverket håller på med en utredning om detta och den kanske blir klar före årsskiftet.
För några år sedan vållade planerna på Norrleden, anslutningen mellan E4:an, E22:an och hamnen mycket diskussion.
Norrleden verkar vara ett begravt projekt, men anslutningen är det inte. Också här arbetar Trafikverket med en utredning och det kan möjligen bli ett beslut under året.
Norrifrån tänker man sig en bro vid Herstadberg ungefär vid samma plats som i Norrledsplanen. Bron från Händelö till Lindö är däremot borta. Istället pratar man om en bro längre in, ungefär vid Öhmansterminalen.
Fler utredningar och beslut återstår, beslut som kan överklagas.
– Jag är glad att vi har kommit så här långt. Det är en glädjens dag och ytterligare ett positivt steg mot förverkligandet av Ostlänken, säger oppositionsrådet Lars Alm (M).
Därmed lär avsiktsförklaringen gå igenom med rejäl majoritet i kommunens demokratiska process.