Drygt 750 nyanlända invandrare i Norrköping anlitar 19 olika så kallade lotsföretag. Norrköpings kommun hävdar att vissa etableringslotsar förser nyanlända med falska folkbokföringsadresser.
Som NT berättade på onsdagen har en lots försett 67 personer med samma folkbokföringsadress i en lägenhet. En annan lots har folkbokfört 14 personer i en företagslokal. Detta är nu anmält av Norrköpings kommun till Arbetsförmedlingen, som ansvarar för etableringslotsarna.
Etableringslotsarna arbetar med att bistå nyanlända, i det här fallet huvudsakligen flyktingar från Syrien, Afghanistan och Somalia, med integrering i samhället. För det får lotsarna ersättning av Arbetsförmedlingen. Men lotsarna har också tydliga regler att följa, bland annat får de inte utnyttja uppdragsgivarna för ekonomisk vinning eller vara alltför generösa.
– De får inte hyra ut eller låna ut sin bil, bjuda på exempelvis en surfplatta eller olika datorprogram, eller gratis restaurangbesök, säger Håkan Lind, etableringsansvarig på Arbetsförmedlingen i Norrköping
Han ska nu utreda anmälan om lotsarna som ligger bakom de falska folkbokföringsadresserna, men enligt vad han uppger hänger allt på om någon uppdragsgivare berättar att de fått en falsk folkbokföringsadress av lotsen:
– Någon måste stå upp och säga att "jag har betalat pengar för att få skriva mig på den här adressen", säger Håkan Lind.
– Om inte personen vidhåller att det gått till på det här viset, kan vi inte gå vidare med saken.
Han säger också:
– Om de kommer till oss på avtalade tider och besvarar brev vi skickar till dem, så bryr inte vi oss om var de är skrivna.
Vem som helst kan ansöka om att bli etableringslots. Lotsverksamheten bedrivs i privata företag eller föreningar, ofta kulturföreningar med koppling till den folkgrupp den sökande tillhör.
En uppdragsgivare kan bara använda en lots åt gången, men tillåts byta lots. Däremot kan ett lotsföretag arbeta för flera olika uppdragsgivare samtidigt.
Lotsen får startersättning på 6 000 eller 3 500 kronor, beroende på om uppdragsgivarens utbildning är kortare eller längre än sex år. För kortare utbildningstid utgår generellt det högre beloppet.
Får uppdragsgivaren minst tre månaders anställning, en termins eftergymnasial utbildning, eller startar eget företag utan samhällsbidrag, får lotsen 13 000 kronor respektive 8 000 kronor.
Om uppdragsgivaren får ett heltidsarbete som varar minst ett halvår ersätts lotsen med 40 000 respektive 30 000 kronor.