Det är skulderna till Kronofogden som statistiken gäller. Totalt hade östgötarna 16,8 miljoner i parkeringsskulder. Norrköpingsborna är de allra mest skuldsatta med sina 9,9 miljoner. Det är nästan tre gånger så mycket som Linköpingsbornas 3,5 miljoner. Det är bara Valdemarsvik av grannkommunerna som har lyckats minska sin skuld.

– Just parkeringsskulder är inte en jättestor del av vårt arbete, det finns många andra sorters skulder som är mer omfattande. Men det är en, tillviss del, ganska oförutsedd kostnad som kan ställa till det. Och jag ser det som en onödig kostnad man drar på sig, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på Visma Collectors.

Östgötarnas skuld har ökat med sex procent sedan årskiftet 2014/2015. Det är även fler personer som står för böteslapparna än tidigare. I statistiken kan man inte se hur många som får en parkeringsbot. Det är kanske inte så att man i Norrköping parkerar mer fel, men böterna går helt enkelt ofta vidare till andra instanser.

Vid en felparkeringsanmärkning har man åtta dagar på sig att betala boten, sedan går en påminnelse ut. Efter ytterligare några veckor går det vidare till inkassobolag och till sist Kronofogden.

– Om det skickas vidare blir det många avgifter som tillkommer och beloppet blir lätt dubbelt så högt. En vanlig parkringsbot ligger på mellan 400 och 800 kronor. Bara avgiften till Kronofogen är på 680 kronor, säger Maria Blomqvist.