– När ett barn får diagnosen ADHD utlöser det ibland en kris i familjen, säger psykologen och entreprenören Jessica Larsson.
– Föräldrarna behöver få kunskap om hur de ska hantera situationen och mycket ansvar läggs på dem själva. Det var den situationen som gav mig idén till en utbildningsportal som enkelt kan ge föräldrarna stöd och gemenskap med andra i samma situation.
Jessica Larsson arbetade i flera år som självlärd webbutvecklare. Men hon bar också på en längtan efter att få jobba med människor och intresset ledde henne till psykologutbildningen som hon blev klar med för fem år sedan. Jessica Larsson har bland annat jobbat som psykolog på BUP i Norrköping och där gjorde hon ibland utredningar som ledde fram till diagnosen ADHD.
– Föräldrarna gick hem med ett papper med information men jag kände att de behövde så mycket mer, förklarar Jessica Larsson. Så jag började skapa en utbildningsportal där föräldrar kan få förståelse för barnets speciella utmaningar i vardagen och där jag som psykolog kan stötta när man har egna frågor.
Jessicas företag Psycreo startade förra året och fick oväntat stöd från flera håll.
– Jag blev både glad och överraskad när jag fick veta att Innovationsslussen och Almi var beredda att hjälpa mig med min affärsidé, säger Jessica Larsson och ler.
– För ett år sedan kändes det lite motigt men om jag ser tillbaka på 2014 så har det hänt en hel del. Jag har sagt upp mig och är nu egenföretagare på heltid och det är spännande.
Villduvetamer.nu är en ingång för föräldrar som söker svar om ADHD och som vill prata med andra i samma situation, anonymt. Den första lektionen om ADHD är klar och nu växer de andra fram och tanken är att offentliga aktörer ska köpa in utbildningsprogrammet för att kunna erbjuda det till föräldrar.
– Jag har fått mycket positiv feedback men tror inte att jag bara kan rikta mig mot landsting när jag säljer utbildningspaketet, säger Jessica Larsson.
– Skolan är också en målgrupp för lärare behöver mer kunskap och här får de en möjlighet att skaffa mer kunskap när de själva har tid.
39-åriga Jessica Larsson hoppas att hennes affärsidé ska avlasta både vården och föräldrarna och hon ser ljust på Psycreos framtid.
– Att driva eget ger mig mer frihet och flexibilitet och nu ska jag ut och sälja in min idé och försöka ha lite tålamod, säger Jessica Larsson.
– Det känns hoppfullt.