Det var efter en tingsrättsdom 2007 som Norrköpingsbon fick näringsförbud i fem år. Han dömdes samtidigt till fängelse för en lång rad ekonomiska brott. Men trots förbudet – och en historia av flera företagskonkurser – fortsatte mannen sin verksamhet.

Sommaren 2008 startade han ett bemanningsföretag i Stockholm och 2009 köpte han ett åkeri i Norrköping. I båda företagen satte han sin dåvarande sambo som företrädare, för att komma runt sitt eget näringsförbud.

Som mest ska åkeriet ska ha haft 14 lastbilar och 12–14 anställda, men ekonomin var trasslig och företaget gick i konkurs 2012. När myndigheterna började utreda turerna hittades en rad oegentligheter, liksom i bemanningsföretaget, som redan hade avregistrerats.

Företagen hade varken skött bokföring eller skatter och drygt tolv miljoner kronor hade inte bokförts alls, varav åtta miljoner i åkeriet. I november 2015 beslutade Förvaltningsrätten att paret skulle betala nära 2,7 miljoner kronor till staten för obetalda skatter och avgifter.

I december togs härvan också upp i Norrköpings tingsrätt. Där medgav paret att kvinnan bara hade stått som front för firmorna, på grund av mannens näringsförbud. Hon hade egentligen jobbat i en annan bransch och inte kunnat något om bokföring. Medan mannen har erkänt brottsligheten har kvinnan därför nekat till ansvar, eftersom hon egentligen aldrig skötte verksamheten.

Men tingsrätten menar att kvinnan inte har haft en så passiv roll som paret hävdar. Som ställföreträdare har hon också ett formellt ansvar för företaget och slarvet verkar enligt tingsrätten medvetet: "Bolagen gick dåligt och här såg (mannen) och (kvinnan) en möjlighet till inkomster", skriver rådman Anders Heiborn i domen.

Därför döms nu bägge två för dubbla fall av grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Kvinnan får ett års fängelse, medan mannen dessutom döms för överträdelse av näringsförbund till fängelse i ett år och åtta månader. Han får dessutom sitt näringsförbud förlängt i ytterligare sju år.