När NT kom till brottsplatsen hade kringboende börjat samlas nära den plats där skottlossningen ägde rum strax efter klockan 14.00 på tisdagseftermiddagen och där två män skottskadades.

Båda fördes med ambulans till Vrinnevisjukhuset. Men den ene mannens liv gick inte att rädda. Den andre, en 34-årig man, ska vara allvarligt skadad, men läget är enligt Region Östergötland stabilt.

Beväpnad polis rörde sig i området och flera grannar uttryckte oro och sorg över det inträffade.

Artikelbild

| Skottlossning igen. De boende i området vid Hageby vårdcentral fick ännu en gång uppleva att polisen spärrade av grannskapet.

– Jag hörde några smällar och när jag sprang ut på balkongen såg jag hur en man sjönk ner på gräsmattan här nedanför, berättar en kvinna. Jag ringde nödnumret och hann även uppfatta att en person sprang från platsen.

Ambulans och polis kom snabbt till platsen och situationen liknar den många Hagebybor tyvärr har upplevt flera gånger under det senaste året.

– Här har hänt hemska saker det senaste året och vi är rädda, säger en kvinna med ett litet barn. Allt har liksom spårat ur i Hageby och vi har bestämt oss för att flytta till andra sidan stan så fort vi hittar en ny lägenhet. Polisen har lovat att röra sig mer i området men det har vi inte märkt att de gör.

Flera av varandra oberoende källor bekräftar för NT att den dödade mannen är den 19-årige man som i oktober utsattes för ett mordförsök.

Artikelbild

| På plats. Ett stort antal polispatruller var snabbat på plats efter skottlossningen.

I morgon, onsdag, ska rättegången mot den 29-årige medlemmen i den kriminella sammanslutningen Red & White Crew, som är misstänkt för mordförsök på 19-åringen, påbörjas i Norrköpings tingsrätt.

På tisdagskvällen bekräftade också chefsåklagare Torsten Angevåg i ett pressmeddelande att tingsrättsförhandlingarna ska inledas på onsdagen.

Artikelbild

| Sköts till döds. Parkeringen där 20-åringen sköts till döds och 34-åringen skadades allvarligt har genomgått en teknisk undersökning i jakten på bevis.

– På vilket sätt rättegången kommer att påverkas av det nu inträffade är för tidigt att säga, detta kommer jag diskutera med tingsrätten och övriga parter i morgon i samband med att rättegången startar, säger han.

Men 19-åringen fick alltså aldrig vara med om att 29-åringen ställdes till svars.

Det var vid halvtretiden natten till den 19 oktober i fjol som två män sökte upp 19-åringen, som var hemma hos en tjej i centrala Norrköping. De kastade sten på fönsterrutan och bad honom komma ut. För säkerhets skull tog 19-åringen på sig en skyddsväst.

De åkte till samlingslokalen Nocken i Hageby, där den nu åtalade 29-åringen väntade. Enligt polisförhören med den skjutne rökte de en joint och pratade. Den åtalade lät förstå att han inte gillade några av 19-åringens kompisar – ett par före detta medlemmar i den kriminella grupperingen Outlaws.

Strax därefter sköt 29-åringen, enligt åtalet, 19-åringen på nära håll med ett kulvapen av kaliber 22. Han sköt honom bakifrån och träffade med ett skott i vänster underarm och med ett skott i vänster lår.

När 19-åringen vände sig om blev han också träffad i halsen.

Därefter gick 29-åringen fram och riktade vapnet mot 19-åringens ben och tryckte av, men vapnet klickade.

Efter händelsen flydde de tre männen från platsen och lämnade kvar den allvarligt skadade och kraftigt blödande 19-åringen.

29-åringen förnekar brott och har tigit sig igenom polisförhören. En av de få frågor som han svarat ja på är att han är medlem i Red & White Crew.

I hans mobiltelefon har polisen också hittat fotografier på honom iklädd Red & White Crew-väst med en baby i famnen.

Den andre man som skottskadades på tisdagen är, enligt flera av NT:s källor, en 34-årig före detta medlem i Outlaws. Mannen har figurerat i en rad uppmärksammade utredningar i Norrköping, som ofta har kretsat kring konflikten med andra kriminella grupperingar.

Några dagar före jul sköts 34-åringen efter att ha dykt upp på en svartklubb i anslutning till Hells Angels klubblokal på Stockholmsvägen.

Klockan 17.26 på tisdagen greps 34-åringen efter förhör. Han är misstänkt för mordförsök, alternativt dråpförsök. Polisen utesluter inte att det kan finnas ytterligare personer som kan vara inblandade i händelsen.

Strax efter klockan 20 anhölls mannen. Utredningen leds av åklagare.