Det var en tidig morgon i november 2015 som olyckan inträffade. 37-åringen körde på Kimstadsvägen när han tappade kontrollen över sin bil och kom över på fel sida av vägen. Där frontalkrockade han med ett mötande fordon.

Kollisionen blev kraftig och paret i den andra bilen fick svåra skador. Mannen fick flera ryggkotor krossade och lever än i dag med svåra smärtor. Han kommer troligtvis aldrig att kunna gå tillbaka till arbetslivet, berättade han senare för oss.

Den 37-årige föraren visade sig ha amfetamin i blodet och åtalades för grovt rattfylleri, grovt vållande till kroppsskada och ringa narkotikabrott.

Men i tingsrätten nekade mannen till att ens ha använt amfetamin. I stället presenterade han en teori om vad som hade hänt.

Han hade nämligen samma morgon varit på beroendekliniken på Vrinnevisjukhuset, där han genomgår ett behandlingsprogram. Där hämtade han ut sina vanliga mediciner, men menar att han den här dagen måste ha fått fel preparat – och på så sätt fått i sig amfetaminet.

Även om den förklaringen sågs som "mindre sannolik" menade tingsrätten att den inte kunde motbevisas. Och om 37-åringen inte visste om att han var drogpåverkad, så kunde han inte heller anses vara skyldig till något av brotten, resonerade tingsrätten. Mannen friades och det påkörda paret nekades skadestånd.

Men den friande domen överklagades till hovrätten, som nyligen tog upp ärendet. Den här gången hölls även förhör med även en ansvarig för beroendekliniken, som är skeptisk till 37-åringens historia. Hon säger i rätten att kliniken i princip aldrig använder amfetaminbaserade preparat och menar att mannens förklaring är "otrolig".

Det tycker däremot inte hovrätten. De menar, trots vittnesmålet, att det "inte kan uteslutas" att 37-åringen har fått i sig amfetaminet av misstag. Hovrätten fastställer därför nu tingsrättens dom och friar mannen.

Läs mer: Andra gången den rattfulle föraren frias.