Här kan du campa – naken

Vikbolandet På Vikbolandet strax utanför Norrköping finns en camping för de som gillar att vara nakna. ”Det är fritt, härligt och man får vara sig själv”, säger Magnus Bergman, en av campinggästerna.

Cirka fyrtio minuter utanför Norrköping är Vikbolandets naturist och familjecamping belägen. Campingen påminner om andra campingplatser runt om i Sverige, enda skillnaden är att här går man naken.

Naturistföreningen Vikbolandet tog över campingen för 24 år sedan. Idag har föreningen 90 medlemmar. Daniel Andersson sitter med i föreningens styrelse och har campat på Vikbolandet sedan 2000.

– Det är en väldigt avslappnad atmosfär här ute, det är skönt att kunna gå naken. Man slipper bry sig om hur man ska designa sig, säger Daniel Andersson.

Just nu står ungefär 22 husvagnar på campingen. De flesta camparna bor till vardags i Norrköpingstrakten. Vissa campare har åkt långväga från Stockholm, Finland och Tyskland.

Daniel Andersson spenderar största delen av sommaren på campingen. Han har varit naturist sedan tonåren. Reaktionerna på det valet har varit spridda.

– Mina föräldrar dumförklarade mig när jag berättade att jag var naturist. Jobbarkompisar har mest ryckt på axlarna, säger Daniel Andersson.

Magnus Bergman har varit gäst på naturcampingen i fem år. Hans vänner och familj vet om att han är naturist, och har inga särskilda synpunkter på det.

– Jag tar ofta ut vänner hit, även om de inte är naturister händer det att de också tar av sig kläderna. Jag är naturist och inte nudist, det är stor skillnad, säger Magnus Bergman.

Skillnaden på att vara naturist och inte nudist menar Magnus Bergman är att en nudist i princip alltid är naken.

– Om vi på campingen går utanför det här området, tar vi på oss kläder, det gör inte en nudist.

Fördomar om att naturister och sex hör ihop, stämmer inte, menar han.

– Det är förutfattade meningar som många har, men så är det inte. Jag är naturist för att det är fritt, härligt och man får vara sig själv. Och förstå vad skönt det är att slippa blöta badbyxor.

Daniel Andersson berättar att de genom åren har haft gäster på campingen som har haft andra intentioner än resten av naturisterna.

– Det förekommer att personer kommer hit och tror att det är fritt fram för sex, säger Daniel Andersson.

Men Daniel Andersson poängterar att det på naturistcampingen gäller samma regler som på vilken annan camping som helst.

– Här ska alla känna sig trygga, om någon gör något olämpligt är det en kort väg ut härifrån.

Campinggästerna har inte märkt av några direkta reaktioner från grannar. Däremot har campingen ibland fått oväntat besök från okända personer.

– En del verkar väldigt nyfikna. Vi har haft bilar som kört upp på parkeringen och stått där en stund, och sedan vänt, säger Daniel Andersson.

Daniel Andersson berättar att det har hänt att familjer dykt upp och gjort sig redo för camping, utan att veta om att campingplatsen är för naturister.

– För några år sedan kom en familj på natten, slog upp tält och gjorde sig hemmastadda. När de på morgonen upptäckte att alla var nakna, tog det en kvart, sedan var de borta.

Anna Fredriksson har haft permanent boende på campingen i sex år. Hennes föräldrar är naturister och hon har därför aldrig tyckt att det är konstigt att gå utan kläder. På somrarna spenderar hon och hennes son mestadels av tiden på Vikbolandet.

– Det bästa här ute är friheten och öppenheten. De flesta känner varandra och alla är välkomnande. Här finns ingen stress, säger Anna Fredriksson.

 
 
  • MEST LÄST PÅ NT.SE

Mest läst på nt.se just nu

Norrköping