"Helst vill man ha oss i skogen"

"Det finns ingenting som är hemligt. Alla är välkomna till oss för att se och höra", säger Mensur Mustafic, ordförande i Bosniska Islamiska Församlingen.

Viktigt. – Vi behöver moskén. Där vi är nu är det väldigt trångt. Det skulle vara en fantastisk känsla att äntligen få vår plats, säger han.

Viktigt. – Vi behöver moskén. Där vi är nu är det väldigt trångt. Det skulle vara en fantastisk känsla att äntligen få vår plats, säger han.

Foto: Roland Klinga

Norrköping2017-09-05 18:30

Videon är inte längre tillgänglig

Debatten har blåsit hård kring det planerade moskébyggeti hörnet av Skarphagsleden och Ektorpsgatan. Sverigedemokraterna vill till och med ha en folkomröstning i frågan. Det blir det troligen inte. Och det gör människor än mer upprörda. Läser man debattinläggen finns det många påståenden i omlopp. Vi träffade Mensur Mustafic, ordförande i Bosniska Islamiska Församlingen, för att ställa frågor kring bygget. Det är den församlingen som ska bygga den religiösa byggnaden.

– Det är mycket som sägs och tycks och allt är inte sant. Men jag tycker att det är bra med debatten. Vi vill inte vara hemliga på något vis alls, säger han när vi träffas där moskén planeras stå om ett par år.

Moskén har varit aktuell flera år nu. Varför blir det diskussion nu?

– Det är snart val och Sverigedemokraterna vill ta poäng. Men sanningen är att man inte gjorde något när man kunde. De säger att de är för religionsfrihet. Men det spelar ingen roll vart vi skulle ha haft moskén. De gillar inte islam, säger han.

Ett påstående är att minareten som föreningen vill ha ska bli 40 meter hög. Mensur Mustafic ler lite åt det påståendet. Han tror att den kanske blir hälften så stor. Alltså 20 meter hög.

– Den är viktig för oss som symbol för att det är en moské. Den blir inte 40 meter hög. Nej. Och vi har aldrig tänkt att använda den för böneutrop. Det har aldrig diskuterats och aldrig varit aktuellt. Jag vet inte varifrån man fått det, säger han.

För Mensur Mustafic är moskéns öppna läge en poäng i sig. Han talar flera gånger om församlingens vilja att vara mer öppna och ambitionen att vara mer utåtriktade.

– Det blir lättare för oss att visa vilka vi är om vi kan vara det på en öppen plats istället för i en källare. Jag förstår verkligen inte varför vi ska bli förvisade. Ibland tror jag att man helst skulle vilja ha oss mitt i Vrinneviskogen, säger han.

Planen är att bygget ska vara klart till 2019. Den kompletta bygglovsansökan kommer att lämnas in i år. Församlingen väntar bara på att man får ett godkännande för byggnadens utseende. Han berättar vad för slags byggnad han ser framför sig.

– Den är förstås främst för bön. Någonstans mellan 500 och 700 personer ska kunna få plats. Men den ska också vara en plats för utbildning, studiebesök och möten. Den ska vara öppen för alla.

Kan en vanlig svensk kvinna besöka moskén?

– Ja absolut. Det ska vara en öppen plats där alla är välkomna.

Kommer män och kvinnor vara skilda åt vid bön?

– Ja. Så kommer det vara. Kvinnorna sitter en trappa upp med överblick över alla.

Hur finansierar ni bygget?

– Det är pengar som samlats in i Sverige. Det är inga pengar från några regeringar, myndigheter eller något annat. Det är bosnier och andra privatpersoner som skänker pengar, säger han.

Mensur Mustafic säger att han inte har några problem med att svara på frågor. Samtidigt tycker han ibland att det blir väl mycket "fake news". Att församlingen skulle göda extremism.

– Vi tolererar inget sådant och vi talar om det hela tiden. Vi står inte för någon extrem tolkning och vem som helst kan komma hit och kolla. Samtidigt har vi också nära kontakt med Säpo. Om det finns individer som skulle dyka upp här med extrema idéer kommer det inte att tolereras.

Vad önskar du nu?

– Att vi kan börja bygga moskén. Vi har längtat länge i församlingen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om