• fredag 29 augusti 2014
Jag är priviligerad! Maries NEURO-blogg Maries NEURO-blogg
Vädersponsor:

Historiskt skrytbygge i Ströja

Norrköping Det serverades tårta till förmiddagsfikat på torsdagen vid de arkeologiska utgrävningarna av Ströjas bebyggelse från 500-talet på Malmölandet. Ett tecken på att någonting alldeles speciellt hittats på platsen.

- Ett av de viktigaste och bästa fynden i Sverige från den här tiden. Det är otroligt spännande, säger utgrävningarnas projektledare Björn Hjulström från Arkeologikonsult.

Den senaste veckan har arkeologerna ägnat sig åt att undan för undan frilägga resterna av en väldig byggnad som hittats i bortre hörnet av utgrävningsplatsen intill Bravikenvägen. Byggnaden var en gång 40 meter lång och sex-sju meter bred. Fynden av ett antal grävda stolphål på dryga metern i diameter gav indikationer på att någonting storslaget gömde sig i marken.

- Rena rama skrytbygget, säger Björn Hjulström om byggnaden. En byggnad för representation, stora möten och fester. Med de här fynden kan vi se byn Ströja med helt andra ögon. Det måste ha varit en mycket betydelsefull bebyggelse varifrån en hel del makt utgick. De som bodde i Ströja var viktiga i samhället.

Läs mer i dagens NT.

 
1

Läsarkommentarer:

Historiskt skrytbygge i Ströja

Kommentering stängd

Norrköping

Fler nyheter