På torsdagsförmiddagen träffade hon och företrädare för cheferna i Östergötland medarbetarna i taktisk resurs, den grupp som hamnat i fokus efter det att NT publicerade filmsekvensen där gruppchefen skriker "Döda de jävlarna" vid en insats i Motala i februari 2012.
– Det är mycket känslor i gruppen. Vi diskuterade vad som händer nu och de utredningar som Särskilda utredningar genomför, säger Carina Lennquist.
Hennes bild är inte att det utvecklats en subkultur, där våld glorifieras, i gruppen.
– Jag bekräftar inte att det finns en subkultur, utan vi låter utredningen ha sin gång och sedan vidtar vi åtgärder, säger Carina Lennquist.
NT har dock tagit del av ett fotografi från taktisk resurs förråd i polishuset i Norrköping, där det står: "Jiddrar du så dör du #piketen".
– Självklart så tar vi avstånd från det. Det är inte okej och inte förenligt med vår värdegrund eller hur vi ska jobba, säger hon.
NT har också ytterligare en bild – av en medarbetare i taktisk resurs som håller sitt tjänstevapen mot huvudet. Bilden ska ha tagits i samband med att en utbildning om omvärldsanalys hölls och polisen i fråga ville visa hur trist han tyckte utbildningen var.
– Det jag känner lite är att vi är 2 300 medarbetare och det är omöjligt att veta exakt vilka diskussioner man har i varje grupp. Men sådana här bilder och uttalanden – om det är någon som står och gör en sådan sak med sitt vapen – ger samma svar som på första frågan. Det är inte okej.
Carina Lennquist säger att värdegrundsarbetet ständigt pågår.
– Vi lägger extra fokus mot sådana här grupper med särskilda uppdrag så att det inte ska bli subkulturer, men exakt hur det arbetet gått till kan jag inte svara på.
Just nu har Carina Lennquist processansvaret för att arbeta fram ett koncept för hur polisen ska arbeta mot exempelvis terrorism och särskilt farliga situationer, där Nationella Insatsstyrkans metoder ska spridas neråt i insatsorganisationen. Det vill säga även i Östergötland där taktisk resurs varit den regionala insatsstyrkan som kallats in vid farliga situationer.
– Vi håller på att jobba fram ett nationellt koncept för förhöjd förmåga i hela landet. Det är något vi inte har just nu. Idag ser det lite olika ut i landet, men i fortsättningen ska allt hänga ihop i ett ledningssystem och se ut på samma sätt.
En ny gemensam organisation med förhöjd förmåga ska alltså byggas upp.
– När vi drar igång de här grupperna är det jätteviktigt med rekrytering och värdegrundsarbete, och hur vi bygger dem från början.
Robert Wallén, polisområdeschef i Östergötland, delar Carina Lennquists uppfattning om att det som kommit fram om taktisk resurs i NT är mycket allvarligt.
– Jag känner inte igen bilden av den här gruppen, därför tycker jag att det är extra viktigt att vi går till botten och tar reda på vad det här står för. Är det en enskild medarbetare som går över gränsen eller är det ett uttryck för att det finns en subkultur, säger han, och tillägger:
– Vår värdegrund är bland det viktigaste för polisen eftersom vi har våldsmonopol. Vi måste alltid ha ett förhållningssätt som inger förtroende hos allmänheten.
Förutom att invänta de utredningar om något brott begåtts berättar Robert Wallén att polisledningen överväger att ta in extern hjälp för att kartlägga om det utvecklats en subkultur eller felaktiga värderingar i gruppen.