Peter Holfve ger sin syn på varför han flyttade från Sverige 2008 i de förhör som hållits med honom sedan han häktades som misstänkt för grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll. Brott som enligt åklagaren begicks under åren 2012 till 2014 då han fortfarande var ledare för Hells Angels i Norrköping. Själv förnekar han brotten.

Peter Holfve säger att han flyttade till Estland, eftersom det var ett friare land som inte trakasserade MC-klubbar och för att han blev rekommenderad att starta företag där. Han tyckte också att det var nära till Sverige.

I förhören tillfrågas Peter Holfve varför han inte uppgav vilket land han skulle flytta till när han utvandrade. Han svarar att han inte kände till att var tvungen att uppge detta.

Artikelbild

Peter Holfve vill inte heller svara på var han bodde i Estland. Han säger att han endast tänker svara om estniska myndigheter ställer frågorna. Han hävdar också att han gjort rätt för sig i Estland, och lämnade in inkomstdeklarationer för 2012 och 2013 där.

I Estland startade han två företag, Youropa Trading och McByggab.

Skatteverket menar att det rörde sig om så kallade brevlådeföretag, som användes för att tvätta pengar. Detta skedde genom att svenska företag, ofta i byggbranschen, skickade falska fakturor till Estland och där hävdade att man hade hyrt in personal från estländska brevlådeföretag.

Genom att dels använda sig av brevlådeföretagen på det sättet, dels underlåta att deklarera menar åklagaren att Peter Holfve försökt slippa betala arbetsgivaravgifter om drygt 283 000 kronor under åren 2012-2014.

Han vill dock inte svara på frågor från svenska myndigheter om de estniska bolagen, utan säger bara "svarar enbart om de estniska myndigheterna ställer frågan".

Han uttrycker sig på ett liknande sätt när förhörsledarna frågar varför han senare flyttade till Spanien dit han blev inbjuden av vänner och bekanta, och skulle starta verksamhet även där.

På frågan var om han utförde arbete där säger han att han inte vill svara på det. Han svarar enbart om spanska myndigheter frågar.

På torsdag inleds rättegången mot honom i Norrköpings tingsrätt