En inbrottsvåg har drabbat Norrköping och övriga länet under jul- och nyårshelgerna. Sedan den 23 december har Norrköpingspolisen fått in anmälningar varje dag och antalet inbrott i Norrköping är nu uppe i över 30 stycken. Under de senaste dagarna har polisen pratat om det i termer av en inbrottsvåg. Inbrotten har framför allt skett på norra sidan av stan, i Skärblacka, Svärtinge, Åby och Finspång, men även villaägare i exempelvis Lindö och Pryssgården har blivit drabbade. Till vissa områden har inbrottstjuvarna återvänt flera gånger, vilket är anmärkningsvärt enligt polisen. Inne i villorna har framför allt smycken och kontanter tillgripits.

– Mycket talar för att det är en inbrottsliga som begår de här brotten, säger Thomas Ranel vid polisen i Norrköping.

Tillvägagångssättet har i många fall sett likadant ut, vilket stärker polisens tes om att en liga ligger bakom inbrotten.

– Tjuvarna klättrar upp till andra våningen via en stege för att ta sig förbi larmet på nedre plan. Det spelar alltså ingen roll om huset är larmat, de har hittat ett sätt att ta sig förbi det och de kommer troligtvis att fortsätta så tills de blir upptäckta, säger Thomas Ranel, som uppmanar villaägarna i Norrköping att förvara sina stegar oåtkomliga för tjuvarna.

Polisen tror sig även veta ett annat knep som inbrottstjuvarna använder.

– De placerar ut föremål på strategiska ställen, till exempel på locket till soptunnan, för att ta reda på om folk är hemma eller inte. Ligger föremålet kvar efter någon dag så har ingen varit ut och slängt soporna och då är troligtvis ingen hemma, säger Thomas Ranel.

Långt ifrån alla inbrott har skett nattetid. Enligt polisen har många av dem skett på eftermiddagen och kvällen efter att det hunnit bli mörkt ute. Inbrotten har ofta upptäckts av villaägarna vid sex-sjutiden på kvällen.

I nuläget sammanställer polisens utredare alla anmälningar och letar efter gemensamma nämnare. Polisen jobbar utifrån att det är samma gärningsmän som ligger bakom inbrotten.

Hur uppmanar ni privatpersoner att agera?

– Lämna lampor tända och få det att se ut som att någon är hemma. Sätt timer på lampor, tv och radio så att de slås på ibland. Be grannen skotta framför dörren så att det syns att det rör sig kring huset, eller be grannen köra upp sin bil på din garageuppfart. Var observant på främmande bilar och andra fordon som rör sig i området och människor som inte hör hemma där, säger Thomas Ranel.

I nuläget finns inga gripna eller misstänkta i ärendena. För att tipsa polisen, ring 114 14.