– Det finns ett mycket stort behov av byggklara tomter i Norrköping men det finns ingen mark, säger Patrik Wirro, säljare på Myresjöhus. Det har sett ut så här i flera år och vi som säljer hus blir förstås frustrerade när vi får samtal på samtal från familjer som vill bygga men som inte hittar några tomter.

I dag är det både barnfamiljer och äldre som väljer att bygga ny villa. En av orsakerna är att villapriserna inte ligger långt ifrån priset att bygga nytt och att ränteläget dessutom har en nivå som lockar till bostadsbyte.

– Många hör av sig och vill gärna bygga villa stadsnära men det erbjuds alldeles för få tomter, säger Susan Baravdish, agent för Eksjöhus i Norrköping. Jag är inte orolig men hoppas att aktuella detaljplaner snabbt kan vinna laga kraft för att vi ska kunna mätta behovet av att bygga nytt.

Artikelbild

| Vildapelvägen. Ett nytt villaområde växer fram i Lundby och Sofie Andersson med familj flyttade in i oktober och trivs med det lantliga läget.

Eksjöhus ska leverera närmare 40 nya villor i Norrköping under 2016 och det är bland annat ett nytt område i Svärtinge som har lockat familjer att bygga villa.

– Svärtinge skogsbacke är ett område som attraherar barnfamiljer och vi får många frågor om när södra Vrinnevi kommer igång, säger Susan Baravdish. Norrköping har växtvärk i dag men om kommunens planer går igenom ser vi väldigt ljust på framtiden.

Många har stått länge i Norrköpings kommuns tomtkö där i dag 960 sökande köar. Under 2015 har inga kommunägda tomter släppts ut på marknaden.

– Under våren planerar vi att släppa fyra kommunägda villatomter, säger Jenny Björk, mark- och exploateringsingenjör på stadsbyggnadskontoret. Det är tråkigt att inte ha något att erbjuda när trycket efter tomter är så stort. Men det är viktigt att vi planerar långsiktigt och hållbart.

Artikelbild

| Lundby. Sofie Andersson och hennes familj valde Lundby strax utanför Norrköping men det kan vara svårt att hitta tomt för den som vill bygga villa.

Ett nytt villaområde som växer fram just nu är Vildapelgatan i Lundby. Tomterna har sålts av olika husleverantörer.

– Vi bodde i en lägenhet i stan och letade hus i fem år när vi fick höra talas om det här området när vi var på bodagarna, säger Sofie Andersson som nyss flyttat in med make Mattias och sonen Edvin. Vi var den första familj som fick välja tomt här.

Artikelbild

Familjen Andersson har byggt hus på en 2 000 kvadratmeter stor tomt med utsikt över hagar och ängar och flyttlasset från Skepparegatan gick i oktober.

– Det var läget som lockade, förklarar Sofie Andersson. Vi är uppvuxna på landet och vi är supernöjda att vi valde Lundby.