Den 1 januari i fjol inrättades en organisation med sex regioner/regionchefer. Elisabeth Boholm har varit regionchef för den östra regionen, där bland annat Östergötland ingår. Men flyktingkrisen i höst gjorde arbetssituationen ohållbar. Personalen sattes på mycket hårda prov och tvingades bland annat arbeta pass i upp till 22 timmar.

Medarbetare har nekats att ta ut flextid – och som NT berättade i en artikel i höstas så förekom uppgifter på ett internt forum att Elisabeth Boholm "idiotförklarat" medarbetare som ifrågasatt varför de inte tillåts flexa.

Efter att huvudskyddsombudet slagit larm om den dåliga arbetsmiljön kopplades Arbetsmiljöverket in för att granska situationen vid asylprövningsenheten. I inspektionsrapporten, som offentliggjordes före julhelgen, framkom att anställda vid Migrationsverket gråter både på väg till och från sin arbetsplats, att de har sömnsvårigheter och upplever stress över arbetssituationen. Dessutom påpekade Arbetsmiljöverket att Migrationsverket saknar intern kompetens för att vidta de åtgärder som krävs.

– Det har inte fungerat ihop, som det var tänkt, och då är det bättre att gå skilda vägar, säger Elisabeth Boholm till NT.

Hon vill inte ge exempel på något som inte fungerat bra, utan säger att beslutet är grundat utifrån en helhetsbild av situationen på arbetsplatsen.

– Vi har haft en dialog, min chef och jag, och då har vi kommit fram till att det här är bästa lösningen, säger hon.

Om Arbetsmiljöverkets kritik, säger hon:

– Det är en kritik man får ta på allvar och åtgärda. Vi har gjort åtgärder som inte räckt till.

Om det ansträngda läget i höstas, när asylsökande från olika länder kom i stora antal in i landet, säger hon:

– Vi femdubblade produktionen på några veckor. Självklart har det varit en ansträngd situation för personalen.

Tror du det blir lika tufft för nästa regionchef?

– Jag tänker inte spekulera i nästa regionchef. Det får du prata om med den personen.

Elisabeth Boholm arbetade på Siemens innan hon blev regionchef för tio månader sedan. Nu ska en tillfällig regionchef rekryteras internt, i väntan på en ordinarie, uppger Migrationsverkets kommunikationsdirektör Mikael Hvinlund.

– Vi hoppas det kan ordnas till nästa vecka, säger han.

Elisabeth Boholm är anställd till tisdag 12 januari.