Anders och Britta Eriksson på gården Ovantorp utanför Östra Husby belönas med LRF Mjölks högsta utmärkelse. Guldmedaljen är ett bevis för att gården har levererat mjölk av bästa kvalitet under mins 23 år. Ända sedan starten 1958 har kungahuset stått för medaljutdelningen och den här gången är det således ur kung Carl XVI Gustafs hand guldmedaljen tas emot.

Anders Eriksson tar medaljutdelningen, nu på måndag, med ro och är mest fokuserad på det stundande vårbruket och på att gödningen på vallarna ska komma igång framöver.

– Men visst är det roligt att få guldmedaljen och vi ska åka upp till Stockholm och ta emot den, säger han. Det känns som en fin uppmuntran för att vi har lyckats med kvaliteten.

Anders och Britta Eriksson har varit mjölkbönder i 29 år. Först för att hjälpa Bittas pappa och sedan på egen hand. De har hela tiden haft lite drygt 20 mjölkkor. I framtiden kommer dock gården troligen att sluta med mjölkkor för att istället satsa på nötköttsproduktion med dikor.

– Därför är jag tacksam över att det finns bönder som fortsätter med mjölkkorna, säger Anders Eriksson i ett pressmeddelande. Mjölk- och köttgårdar är viktiga på flera sätt. De producerar mat och djuren håller markerna öppna. Jag tror på svensk livsmedelsproduktion där djuren har det bra. Jag gillar helheten där man skördar ett bra foder, får djuren dräktiga, sköter dem väl och får dem att mjölka bra.

Guldmedaljen delas ut till 39 svenska mjölkbönder.