Norrköpings biodlareförening har närmare 100 medlemmar och varje vår går ett 20-tal personer en utbildning för att lära sig biodling. Intresset är stadigt ökande i hela landet och både stadsbor och landsbygdsbor kommer till kurserna.

– De senaste tre åren har intresset för biodling hela tiden ökat och det tycker vi förstås är väldigt roligt, säger Göran Pettersson, ordförande Norrköpings biodlareförening.

– Många säger att de vill göra något positivt för miljön och dessutom vet man ju exakt vad man äter om man odlat sin egen honung.

Artikelbild

| Yrvakna. Bina har nyss vaknat och i kupan börjar det bli liv och rörelse efter vintervilan.

Göran Pettersson blev så fascinerad av biodling att han gick en tvåårig yrkesbiodlarutbildning och idag har han bikupor på bland annat Kvillingeslätten. Han sköter också om två bikupor vid Färgargården i Norrköping.

– Vintern är inte riktigt över än och april är en känslig månad, säger Göran Pettersson.

– Då riskerar bina att svälta och man kan behöva stödutfodra dem.

Hassel och sälg är livsviktigt för bina just nu och biodlareföreningen konstaterar att övervintringen verkar ha gått bra för de flesta.

Artikelbild

| Svältrisk. April kan vara en känslig månad för bina men Göran Pettersson, till vänster, ser att allting ser fint ut i Peter Isgrens kupor på Djurön.

En av dem som gick biodlarekursen i Norrköping 2017 var Peter Isgren. Familjen Isgren bor på Djurön utanför Norrköping där två bikupor står på en solig söderslänt på tomten.

– Jag har ett jättestort trädgårdsintresse och är uppvuxen på en gård i Skåne så för mig var det ett naturligt steg att bli biodlare, säger Peter Isgren.

Artikelbild

| Honungsskörd. Göran Pettersson är fascinerad över binas arbete som gör att han kan skörda stora mängder prima honung varje sommar i Norrköpingstrakten.

– Första året blev det 10 kilo honung och eftersom mina bin har nära till lindar har vår honung en liten smak av mint. Den är jättegod.

Göran Pettersson säger att Peter Isgrens bin är den snälla sorten när han stegar fram till bikuporna och försiktigt gläntar på locket. Inne i bikupan är det en viss aktivitet och ett antal bin surrar utanför och visar att bina har börjat jobba med att samla pollen.

Artikelbild

| Kvalitet. Allt fler blir biodlare för att göra något bra för miljön och för att få honung av prima kvalitet.

– Det ser jättebra ut, säger Göran Pettersson och ser nöjd ut.

– Du kan mycket väl få 75 kilo honung i sommar och läget här är ju perfekt med både sälg och kastanj.

Peter Isgren är medlem i biodlareföreningen och en gång i veckan brukar alla som vill träffas på Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping där föreningen har en bigård. Då kan erfarna biodlare dela med sig av tips och råd till nybörjarna och det brukar vara en omtyckt mötesplats.

– Det är roligt att träffa dom andra biodlarna, säger Peter Isgren.

– Alla jobbar på sitt sätt och det är intressant att höra hur andra gör.