Ny kampanj ska rädda liv

Norrköping Runt 100 000 personer är ovetande om att de har förmaksflimmer. Nu sjösätter riksförbundet HjärtLung en kampanj som ska sprida kunskap om hur du själv kan upptäcka en rytmrubbning av hjärtat som kan leda till stroke.

I ett pressmeddelande förklarar HjärtLungs ordförande Inger Ros: "Den största utmaningen för vården är att hitta patienterna. Idag är det ett stort antal personer som har förmaksflimmer utan att veta om det. Med diagnos och behandling finns möjligheter till ett bättre liv".

Kampanjen "Känn Pulsen" har som förlängt mål att i förväg hitta några av de 25 personer som dagligen i Sverige får en stroke just på grund av ett förmaksflimmer som de inte visste om att de hade. HjärtLung tipsar om en enkel metod: "Att morgon och kväll trycka två fingrar på handleden nedanför tummen i 30 sekunder för att känna om pulsen är regelbunden eller oregelbunden. Om man återkommande känner att pulsen är oregelbunden bör man kontakta vården för kontroll. Diagnosen förmaksflimmer ställer sjukvården med hjälp av EKG. Instruktioner om hur man tar pulsen har riksförbundet lagt ut på hemsidan: www.kännpulsen.se

 
 
  • MEST LÄST PÅ NT.SE

Mest läst på nt.se just nu

Norrköping