Region Östergötland inför nya parkeringsregler för sina anställda i länet från och med den 15 september. Den tidigare fria parkeringen betraktas i fortsättningen som en löneförmån och slopas. Vid Vrinnevisjukhuset kommer det att kosta 300 kronor i månaden att parkera för regionens anställda. De får emellertid, även fortsättningsvis, utnyttja personalparkeringen.

Det får dock inte de som är anställda av Region Östergötlands olika entreprenörer. I Vrinnevisjukhusets fall handlar det om cirka 120 anställda. De måste, från och med fredag, parkera och betala normal taxa på den vanliga besöksparkeringen.

– Det kommer att kosta oss uppåt tusen kronor i månaden, säger Liselotte Ählström.

Artikelbild

| Missnöje. De som jobbar på Vrinnevisjukhuset men inte är anställda av Region Östergötland upprörs av de nya parkeringsreglerna. Från vänster: Anna Flodin, Niclas Andersson, Liselotte Ählström, Henrik Karlsson, Fjar Faiz, Anders Karlsson, Bitte Andersson och Daniel Lindgren.

Hon är anställd på Sodexo, företaget som står för en stor del av servicen på Vrinnevisjukhuset.

– Vi kräver absolut inte att få parkera gratis. Men vi vill ha samma villkor som regionens anställda. Samma månadsavgift och tillgång till personalparkeringen. Det här kommer ju inte bara att drabba oss. Det är redan djungelns lag på besöksparkeringen och om även vi ska vara med oss slåss om parkeringsplatserna i fortsättningen blir det nog snart en ohållbar situation.

NT träffar en stor grupp upprörda medarbetare med Vrinnevisjukhuset som arbetsplats. De vänder sig dels mot den nya situationen, som de betraktar som djupt orättvis, och dels mot att de blev informerade om de nya reglerna så sent som i förra veckan.

– Det är diskriminerande, säger Anders Karlsson på Sodexo. Jag har jobbat här i 40 år och nu tydligen gått från vaktmästare till besökare över en natt. Det var min karriär. Regionen har burit sig åt på ett sätt som vi upplever som förnedrande.

Artikelbild

| Mer trängsel. I fortsättningen får de entreprenöranställda stå på besöksparkeringen.

Anställda i Region Östergötland som har ett giltigt e-tjänstekort kan, mot avgift, stå på personalparkeringarna via betallösningen SwappAccess. Region Östergötland räknar med att de nya avgifterna gör att fler anställda väljer andra transportmedel vilket ”förväntas göra det lättare att hitta en plats för de som är beroende av bilen”.

– Många pendlar och kan inte cykla till jobbet, kontrar Bitte Andersson från Specialisttandläkarna som också tillhör de drabbade.

Artikelbild

| "Inte bara vi". Bitte Andersson (till vänster) och Liselotte Ählström menar att även patienter och besökare drabbas av de nya parkeringsreglerna.

Samtidigt flaggar regionen för att det nya parkeringssystemet inte är bra och att det ska justeras. Det, säger man, hinner inte att ske innan fredag.