Oenighet försenar oljesanering

Efter fem år ska en oljeförorening, som fortfarande läcker olja både på land och i vattnet vid naturreservatet på Händelö, äntligen åtgärdas.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2014-11-18 07:30

Orsaken är att kommunen och hamnen hittills inte kunnat komma överens om vem som ska stå för saneringen.

En oberoende konsult gjorde 2011 en utredning och kom då fram till att ansvaret är verksamhetsutövarens –det vill säga hamnens– trots att kommunen äger marken. Men sedan dess har det pågått diskussioner mellan kommunen och hamnen vem som ska betala för saneringen, eftersom det de facto var så att det var kommunen som drev hamnen, när misstaget gjordes, som orsakat skadan. Nu är den tvisten löst och man har beslutat att dela på kostnaderna.

Det i sin tur innebär att hamnen nu lämnat in en saneringsanmälan till länsstyrelsen hur man vill gå till väga för att få bort den relativt omfattande föroreningen av petroleumprodukter. Men det blir kommunen i form av stadsbyggnadskontorets avdelning mark och exploatering som kommer att stå för notan på drygt 600 000 kronor. Detta eftersom hamnen redan gjort en hel del arbete vid föroreningen som kostat motsvarande belopp.

En hundägare larmade kommunens miljökontor redan 2010 och berättade att det luktade starkt av olja och dessutom fanns oljefilm på vattnet alldeles vid brofästet på Händelösidan. Från början trodde man att oljan kom från sjösidan men relativt snabbt upptäcktes att oljan kunde härledas till land.

Det visade sig att det under marken fanns en pipeline som gick över i en gummiledning under Motala Ström. I skarven mellan de två ledningarna hade det uppstått ett läckage och pipelinen var på väg att vittra sönder.

Det anmärkningsvärda är att det fanns petroleumprodukter kvar i ledningarna trots att den togs ur bruk redan i början på 70-talet. Fram till dess pumpades olja, bensin och lättbensin från Ramshällskajen till Gästgivarehagen på Slottshagensidan. Kommunen gjorde inte den sanering som borde ha gjorts då. Den nuvarande ägaren av hamnen har inte haft en aning om att pipelinen inte avvecklades när den togs ur bruk. På Slottshagensidan däremot togs ledningen bort när verksamheten upphörde.

Så fort man upptäckte orsaken till föroreningen åtgärdades den akut genom att ledningarna tömdes på petroleumen. Läns lades ut på för att stoppa spridningen i vattnet. Totalt tog man hand om 25 kubikmeter olja eller oljeblandat vatten. Men det har fortsatt att läcka. 250 meter läns har förbrukats under åren, enligt saneringsanmälan. Man har tvingats slamsuga kontinuerligt runt läckaget. De förorenade jordmassor som då tagits om hand ligger fortfarande kvar på platsen under en presenning.

Men nu är det alltså dags att ta åtgärda hela föroreningen. Beräkningarna visar att ungefär 600 kubikmeter förorenad jord måste tas omhand och fraktas bort. Föroreningen tros vara 20 gånger 20 meter stor och gå ner 1,5 meter i marken. Det innebär också att ny frisk jord sedan måste läggas på och att prover måste tas så att riktvärdet för känslig markanvändning inte överstigs. I dag ingår området i Händelös relativt nyinrättade naturreservat. Området består av ekskog och används som betesmark för djur och strövområde för människor.

Man räknar med att själva saneringen kommer att kunna åtgärdas rätt snabbt. Det skulle ta ungefär en vecka att gräva ur. Men innan man kan börja arbetet måste länsstyrelsen godkänna både vilka åtgärder som ska vidtas men också de försiktighetsmått som sanerarna måste iaktta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om