Miljöpartiet ligger och dansar på gränsen till att hålla sig kvar i Riksdagen. Det har flera opinionsmätningar visat under den senaste tiden. I den senaste väljarbarometern hade partiet rekordlåga 3,2 procent.

– Det är väldigt allvarligt. Jag tror att vi måste bli ännu mer ihärdigare att visa att det finns kopplingar mellan säkerhet och miljöfrågor, säger Karolina Skog.

En del i partiet tycker att miljöpartiet har kompromissat för mycket och därför förlorat sin trovärdighet. Ett färskt exempel är uppgörelsen om kärnkraften som kritikerna menar förlänger livslängden på kärnkraften. Karolina Skog kommenterar inte i just den specifika frågan. Men hon håller inte med om kompromisserna skadat partiet.

Artikelbild

| Bekymrad. Att partiet har så dåliga opinionssiffror oroar miljöminister Karolina Skog.

– Det är en väldigt liten grupp som tycker att vi kompromissat för mycket. Vi måste visa att vi också fått igenom mycket av vår politik. Det börjar synas nu, säger hon.

Inför valet 2014 var miljöfrågan topp fem på listan när svenskarna fick rangordna sina viktigaste frågor inför valet. I dag är frågan längre ner på listan. Nu är det lag och ordning och flyktingar och invandring som svenskarna engagerar sig mest i.

– Mindre partier brukar förlora på när debatten handlar om säkerhet. Samtidigt tycker jag ändå att miljöfrågan finns med. Många företag talar mycket om det här. Man ser att det är framtiden att ställa om, men ser även nya möjligheter att utveckla sin affärsidé, säger Karolina Skog.

Hur ska ni få miljöfrågan med på tåget igen?
Artikelbild

| Glad. Karolina Skog har sett många bra exempel på företag som jobbar mot att bli fossilfria i Östergötland.

– Vi måste visa att en omställning mot ett fossilfritt samhälle skapar jobb och välfärd. Vi måste också visa att det finns kopplingar mellan säkerhet och miljö. Gasledningen från Ryssland över Östersjön är ett exempel där fossila bränslen skapar spänningar, säger hon.

Karolina Skog var i Norrköping under fredagen för att bland annat delta i diskussioner om ett fossilfritt Sverige. Men även för att besöka utställningen Urban Vision med fokus på höghastighetståg. Under intervjun talade hon sig varm för satsningen på Ostlänken. Men passade samtidigt på att dela ut en känga till Alliansen och främst Moderaterna.

– Som gammalt kommunalråd vet jag att det är viktigt att det finns långsiktighet. Satsningen på Ostlänken och höghastighetståg och upprustning av järnvägsnätet står inte mot varandra. Moderaternas velande i frågan skapar bara oro. Att först säga nej och sen ja och sen nej igen till en satsning på järnvägen skapar en osäkerhet. Jag förstår om många kommunalråd är oroliga för vad en borgerlig regering skulle göra med frågan, säger hon.