En man döms för rån, försök till rån, övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott. Dessutom ska han betala över 40 000 kronor i skadestånd till de tre målsägandena.

De andra två rånarna går fria. Detta trots att en av dem har erkänt rånet. Han döms inte eftersom han bara var 14 år och inte straffmyndig när rånet skedde, 11 december 2015. Den tredje rånaren har aldrig pekats ut.

Det var för över ett år sedan som de tre tonårspojkarna utsattes för rånet när de hade åkt spårvagn till Navestad för att köpa alkohol. De hann inte mycket mer än komma av spårvagnen förrän tre jämnåriga killar kom fram och pratade med dem.

Läs mer: Tonårspojkarn knivrånades - nu hålls rättegången.

Pratet övergick snart i en hotfull situation då en av killarna tog fram en kniv och satte den mot magen på en av målsägarna. Han sade "ge oss alla pengar, annars ska vi skära halsen av er”. De tvingade målsägarna att lämna ifrån sig kontanter och armbandsur, som var värda cirka 6 500 och 3 000 kronor.

Rånarna hotade också att döda deras familjer om de berättade om rånet för någon eller ringde polisen. Men de larmade ändå polisen, som ganska snabbt lyckades gripa två av rånarna.

Av tingsrättens dom framgår det att de tre rånoffren mått dåligt efter händelsen. En av dem vittnade om hur rädslan kom efteråt. Han fick det jobbigt att gå i skolan och han ville inte gå hemifrån på grund av rädsla. Han gick bara i skolan när han kunde få skjuts dit då han inte ville åka buss eller spårvagn. Pojken fick stöttning under ett par månader men hoppade till slut av skolan på grund av sin rädsla.

Även de andra två målsägarna har berättat om sömnproblem den första tiden efter rånet. En av dem säger också att han var jätterädd och "trodde att alla skulle hoppa på honom efteråt".

Läs mer: Knivrån i Navestad