För ungefär två veckor sedan beslutade Region Östergötland att personal som jobbar på Vrinnevisjukhuset – men inte är anställda hos dem – från den 15 september skulle parkera och betala normal taxa på den vanliga besöksparkeringen.

Beskedet mottogs med kritik, bland annat från Liselotte Ählström som jobbar på Sodexo.

– Det vi har bråkat om är att vi inte vill stå på besöksparkeringen och betala 1000 kronor i månaden, utan istället få stå på personalparkeringen och betala 300 kronor, säger hon.

Artikelbild

Och nu backar regionen.

– Ja, alltså backar och backar. Vi kommer att låta de som jobbar hos oss, samarbetspartners eller entreprenörer som Sodexo och Aleris, få samma parkeringsavgift som ordinarie personal, säger Åsa Hedin Karlsson som är ekonomidirektör på Region Östergötland.

Från och med den 15 september kommer således samma parkeringsregler gälla för både personal som är anställda av Region Östergötland och personal från regionens olika entreprenörer, vilket är cirka 120 anställda.

– Alla vi som inte är anställda av regionen kommer att få stå kvar på personalparkeringen och betala 300 kronor per månad precis som de anställda, säger Liselotte Ählström som arbetar på Sodexo.

Orsaken till att dessa anställda till en början skulle stå på besökarparkeringen beror på teknikstrul och inget annat, menar Åsa Hedin Karlsson.

– Skälet till att det inte är riggat tills den 15 september är att den tekniska lösningen inte är möjlig att genomföra just nu för de som inte har regionen som arbetsgivare.

Målet är, och ska ha varit hela tiden, att både de som är anställda av regionen och av andra företag ska behandlas lika i parkeringsfrågan.

De som inte är anställda på regionen ska tillsvidare få betala parkeringsavgiften manuellt. Detta var inte en lösning man hade hittat när beslutet om besökarparkering togs.

– Nu såg vi att det är möjligt att göra på det här viset med en manuell lösning, säger Åsa Hedin Karlsson.