Varannan minut dör en människa av komplikationer vid en graviditet, förlossning eller osäker abort. Hårdast drabbas de som lever i fattigdom och orsakerna är bland annat bristande tillgång till preventivmedel, sexualupplysning, mödravård och säkra aborter.
– Just nu ser vi dessutom en global utveckling som slår hårt mot kvinnors rättigheter. Inte minst president Trumps återinförande av Global Gag-regeln kommer att få olyckliga konsekvenser, säger Emma Günter.
Den så kallade Global Gag Rule innebär att en organisation som tar emot amerikanskt bistånd inte får arbeta med abortfrågan ens med egna medel, eller med stöd från andra länder.
– Historien visar att hälsan hos gravida har försämrats kraftigt under tider med den regeln och att aborttalen snarare stigit än sjunkit.
Barnvagnsmarschen anordnas lördagen den 11 mars och människor över hela landet manifesterar allas rätt att överleva sin graviditet.
I Norrköping utgår marschen från Vasaparken och alla är välkomna att delta, med eller utan barnvagn.
– Vi tror på rekordmånga deltagare och hoppas att även att lokala politiker vill delta, säger Hanna Wahlstedt, som tillsammans med Mette Zmuda anordnar marschen i Norrköping.
För dem handlar den dels om solidaritet med världens kvinnor, dels om att vi i Sverige fokuserar på frågor som förlossningsskador.
– Vi måste våga prata om dem för att komma någonvart.
Intresset för marschen är rekordstort i år, med ett 50-tal anslutna orter jämfört med 40-45 stycken tidigare år.
Marschens buskap till den svenska regeringen är bland annat ökat finansiellt stöd till sexuell och reproduktiv hälsa och att Sverige visar internationellt ledarskap genom att stå upp för kvinnors rättigheter i internationella förhandlingar.
Det finns även en stark oro på hemmaplan, vilket EmmmaGüntner tror har bidragit ytterligare till engagemanget.
Med kurser i bilförlossningar och det uppmärksammade rättsfallet med barnmorskan som anser att religionsfriheten ska ge henne rätt att slippa utföra aborter, ser många risken för en nedmontering av kvinnors hälsa även i Sverige.
– Det visar att rättigheter är något som måste upprätthållas och att vi aldrig får sluta kämpa, säger Emma Güntner.