– Hjärnans arbetsminne är begränsat. Om du arbetar fokuserat och blir störd tar det ungefär 25 minuter för hjärnan att hitta tillbaka till fokus igen, säger Kristina Bähr, barnläkarspecialist och chefshandledare känd från podcasten Hjärnpodden.
Under fredagen medverkade hon på HR-dagen i Norrköping.
Hjärnan är i regel lat, berättar hon, och ständiga störningar gör att den slår på autopiloten i stället för att värdera information, ändra riktning eller lösa konflikter.
– Vi måste bli mer aktsamma med vår tid och överlista de digitala hjälpmedlen för att bli mer effektiva och må bra.
Kristina Bähr tror att många arbetsplatser blivit överrumplade av de effekter som den digitala utvecklingen fört med sig och behöver lära sig att hantera den.
– Det är viktigt att jobba fram gemensamma lösningar, så att det finns en samsyn kring vad som behövs för en lugnare miljö på arbetsplatsen, säger hon och ger några konkreta tips.
Ha inte ditt mejlprogram öppet hela dagen. Lägg in ett autosvar som tydliggör att du kollar av mejlen vid ett par fasta tillfällen varje dag. Sätt mobiltelefonen på flygplansläge.
Eftersom många arbetar i öppna kontorslandskap kan det vara bra med någon form av signalsystem för när en person inte vill bli störd.
– Till exempel en röd flagga på toppen av dataskärmen.
Stå upp och jobba för att tillföra syre till hjärnan, ta en kort promenad på lunchen och var noga med regelbundna bensträckare.
– Pauser är inte bara viktiga för att må bra, utan då hittar höger och vänster hjärnhalva varandra och du får nya insikter.
Och sist men inte minst – värna återhämtningen och våga ha tråkigt ibland.