När NT på onsdagen rapporterade att kommunen planerar två nya centrala parkeringshus, med totalt 240 allmäna platser – vid Järnbron och Nya torget – lät inte Facebook-kommentarerna vänta på sig. Många ser en risk i att cityhandeln förlorar på att kunder måste betala för att parkera. Timtaxan i kommunens nya p-hus föreslås bli 16 kronor, samma nivå som i privata p-husen. Att parkera på gatorna kostar 20 kronor per timma. Köpcentren Ingelsta och Mirum har däremot gratis parkering.

– Folk tycker det är dyrt att parkera, men många betalar ändå inte avgift, säger Hasse Spalle som sedan 1987 säljer och servar symaskiner vid Hospitalsgatan. Det händer att besökare på Arbetsförmedlingen parkerar där och upptar platser för kunderna. Men det var värre för några år sedan:

– När de höll på att bygga här under flera år var det kaos.

Artikelbild

| Upptar platser. Hasse Spalle säljer och renoverar symaskiner på Hospitalsgatan. Han noterar att många parkerar utan att betala avgift och tar upp parkeringar av hans kunder, som är beroende av att kunna parkera i närheten.

Anneli Thyrén, ägare av klädbutiken Noor på Gamla Rådstugugatan, säger:

– Det behövs verkligen mer parkeringsplatser.

Hon tycker det är bra om bilburna kan stanna till och kika in i skyltfönstret när de har vägarna förbi.

– Många brukar parkera vid Skolgatan, säger hon. Där kan man parkera längre tid än vid hennes affär, där 30 minuter gäller.

Artikelbild

| Nya p-hus välkomnas. Antikvitetshandlaren Reijo Rautanen på Knäppingsborgsgatan ser fram mot nya parkeringshus. Då kan det frigöras parkeringsplatser för hans kunder.

På Knäppingsborgsgatan har Reijo Rautanen antikvitetsbutik sedan 1998.

– Det blir positivt för oss här med nybyggen, säger han och hoppas att nya p-hus frigör parkeringar på Knäppingsborgsgatan.

Artikelbild

| Osmidigt. Hantverkaren Jari Pakkanen tycker det är besvärligt med parkeringsdavgifterna i centrum. "Det är alltid rörigt när man inte kan åka in på en innergård och parkera", säger han.

– Mina kunder har med sig delar av dödsbon, och måste kunna parkera nära butiken, säger han och ser en risk att innerstadshandeln dör ut om inte kunderna kan parkera gratis och smidigt.

– Det är en konkurrensnackdel, när den externa handeln har fri parkering, säger han.

Artikelbild

| P-upplysning. Här informeras om hur man ska parkera vid Gamla Torget i Norrköping.

– Själva stadslivet, med affärer, försvinner mer och mer, om man inte gör något åt det.

Jari Pakkanen vet hur parkeringsavgifter påverkar vardagen. Han arbetar som hantverkare hos NO:s plåt, smide & ventilation och arbetar nu i en fastighet vid Gamla torget.

Artikelbild

| Önskar fler. Anneli Thyrén, ägare av klädbutiken Noor på Gamla Rådstugugatan, önskar fler parkeringsplatser i området.

– Det är alltid rörigt när man inte kan åka in på en innergård och parkera, säger han. Ibland betalar han p-avgift och redovisar kvitto, men parkeringsvakterna har ofta förståelse och ser mellan fingrarna.

– När man gör vissa jobb som tar längre tid kan man köpa p-tillstånd i parkeringshus, säger Jari.

– I Ektorp och Hageby är det enklare, där kan man köra in på innergårdar.