Gymnasiearbete med kommunal inriktning kallas projektet som leds av Elvira Ekström. Det syftar till att stärka ungdomars inflytande, men tanken är även att ungdomarna ska få lära känna Norrköpings kommun – en organisation med 9 500 anställda – och kanske bli nyfikna på kommunen som framtida arbetsgivare.
Den 23 april presenteras elevarbetena, som utformas i samverkan med kontaktpersoner inom kommunförvaltningen. Det är stor spridning på ämnena som avhandlas, men de berör var och en och har på olika sätt koppling till den stad och miljö där ungdomarna växer upp. Det handlar bland annat om konstruktion av miljövänligt hus i Inre hamnen, att leva som homosexuell i Norrköping, mental ohälsa bland ungdomar, våld inom familjen och det moderna drogmissbruket. Det är inget krav att komma med konkreta förslag. Att presentera kalla fakta för de styrande har också ett värde.
– När vi säger att vi vill att ungdomar ska vara med och påverka menar vi det till nästan...hundra procent. Då får andra maka på sig och avstå makt, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) till ungdomarna som samlats i Rådhuset.
Han säger att intressantaste förslagen kanske förverkligas:
– Det kommer att krävas att idéerna är bättre än de som alla andra har.
Om ämnesvalen säger han:
– Det som gör mig bekymrad är att det är så många bekymmersamma frågor, mycket handlar om droger och våld.
Han försöker få någon att nämna varför denne kommit på just ett sådant ämne:
– Det är så tabubelagt, förklarar en flicka som ämnar fördjupa sig i våld i nära relationer.
NT träffar Lajla Dzebic, 18, från Hagagymnasiet som också valt ett allvarligt men för somliga ungdomar angeläget ämne: Hedersvåld och mord.
– Jag har ingen erfarenhet av det, men jag har läst många artiklar om tjejer som blivit mördade och som inte får gifta sig med den de vill, berättar hon. Hon studerar samhällsvetenskapliga programmet med beteendeinriktning och intresserar sig för sociala frågor.
Lite förvånad är hon över att Lars Stjernkvist finner ämnesvalen som bekymmersamma:
– Det här borde vara "vardagsmat", säger hon. Lajla Dzebic hoppas att hennes arbete leder till att folk vågar tala om frågor som rör hedersbrott.
– Min lärare har fixat intervjuer med två personer som har varit med om det här, säger hon.