Siffran som fick hela världen att reagera

”I en klass med 30 flickor hade samtliga könsstympats”. Det var frasen som fick hela medievärlden att reagera. Min artikel från midsommarafton har uppmärksammats av press i hela landet och även utomlands.

Foto: Fotograf saknas!

Krönika2014-06-24 21:38
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var på ett sätt väldigt oväntat men samtidigt tacksamt. Äntligen är det fler som bryter tystnaden kring de här utsatta barnen.

Men mitt i denna mediekarusellen som snurrat med en väldig fart i veckan är det emellanåt oroande att se så mycket som försvinner i farten. Och att annat kommer till som inte är sant. Av någon anledning har jag kommit att tänka på den där viskleken man lekte när man var liten. Det som först viskades blev något helt annat i slutänden.

Vissa medier har dragit slutsatser av vår rapportering som är direkt felaktig. En stor dagstidning i huvudstaden hade till exempel flickorna var födda i Sverige. Det har vi aldrig skrivit. Det är ingen som har sagt det heller.

En annan sak som är oroande är att se hur många har som har hakat upp sig just på begreppet ”klass”. Både journalister, människorättsaktivister, i Sverige och utlandet, bombarderar mig och redaktionen med frågor – via mail och sociala forum – alla undrar samma sak. Var det verkligen 30 i en klass?

Men vilken betydelse har det egentligen?

30 flickor som könsstympats är lika många oavsett vilken lokal de sitter i. Eller vad slags grupp de är sammansatta av. Eller vad för slags skola de går i. Lidandet är detsamma. Och deras hjälpbehov är lika stort.

Dessutom var det ytterligare 30 flickor som hade upptäckts. Att nyheten om de hittade flickorna får så stort genomslag i världen vittnar om hur dolt det här problemet har varit. Hur många som valt att blunda för problemet. För vem är egentligen förvånad över att flickor och kvinnor som i flera år flytt från länder där den här sedvänjan är det normala nu bor i Sverige? Det som är förvånande är att de har bott här och andra delar av västvärlden i så många år utan att någon har frågat hur de mår. Men det är det man har börjat fråga i Norrköping.

De drabbade flickorna finns inte bara här. Det handlar om tusentals flickor i hela landet som är i samma situation. Och oavsett var könsstympningen har utförts är lidandet detsamma. Hoppas nu fler vågar ställa frågan.

Du läser alla artiklar i granskningen #destympade barnen här intill, samt på vår specialsajt.

Läs mer om